Motiunea simpla 'Scapati mineritul din Valea Jiului de norocul rau al conducerii bicefale Vosganian-Nita', initiata de grupurile parlamentare PP-DD si PDL, va fi dezbatuta marti de plenul Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

'Maine dimineata (n.r. marti) se va dezbate motiunea simpla a colegilor nostri de la PP-DD. S-au stabilit timpul si durata dezbaterii motiunilor', a anuntat luni liderul senatorilor PSD, Marian Neacsu, la finalul sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

El a mentionat ca, in conformitate cu desfasuratorul sedintei, dezbaterile la motiune ar putea dura 4 - 5 ore.

Sistemul energetic national, sub conducerea ministrilor Varujan Vosganian si Constantin Nita, trece prin cea mai grava criza pe care a cunoscut-o Romania de-a lungul intregii sale istorii, se arata in motiunea simpla initiata de deputatii Partidului Poporului - Dan Diaconescu si Partidului Democrat Liberal care va fi dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor si in care se cere demisia celor doi ministri.

Intitulata 'Scapati mineritul din Valea Jiului de norocul rau al conducerii bicefale Vosganian-Nita!', motiunea simpla arata ca atunci cand oamenii politici care compun actuala guvernare au venit in Valea Jiului in campanie electorala le-au promis minerilor, sub cuvant de onoare, ca vor avea grija ca mineritul din aceasta zona a tarii sa continue si sa se dezvolte pe baze economice sustinute de stat, dar ministrul Economiei, Varujan Vosganian si cel al Energiei, Constantin Nita, 'se dovedesc a fi incapabili sa faca fata acestei provocari economice'.

'Statisticile au demonstrat in mod categoric ca, in perioada Sarbatorilor Pascale din acest an, in Romania consumul de energie a atins cea mai scazuta cota din istorie, fapt care a condus la inregistrarea unei crize de supraproductie, ale carei consecinte sunt extrem de grave, atat in plan economic, dar mai ales in plan social, pentru tara noastra. Orice tara cu o conducere responsabila cauta sa-si asigure nu doar independenta energetica, ci si parghiile necesare pentru a-si valorifica la maximum resursele naturale si potentialul energetic cu care a inzestrat-o bunul Dumnezeu. Romania si cei care o guverneaza astazi, se dovedesc insa partizani ai unei alte politici, in care incompetenta sau diversele interese de moment sunt mai presus de interesul national, de interesul cetatenilor romani. Ne referim, punctual, la situatia din Valea Jiului. Aceasta era denumita, odinioara, drept cel mai mare bazin carbonifer al Romaniei. Unii o prezentau chiar, mai plastic, drept 'Valea aurului negru' sau 'El Dorado al Romaniei'. Astazi, Valea Jiului a ajuns, datorita incapacitatii Ministerului Economiei, 'cel mai mare bazin al disperarii'. Sau, daca doriti o exprimare mai plastica, o adevarata 'Vale a Plangerii', scriu initiatorii in motiune.

Autorii documentului mai spus ca, in ultima perioada de timp, desi reprezentantii Guvernului au spus ca nu sunt probleme in Valea Jiului, situatia de la exploatarile miniere din Valea Jiului 'a devenit dramatica si pericliteaza, pe de o parte, situatia oamenilor din acest bazin monoindustrial al tarii si, pe de alta parte, siguranta economica nationala'.

'Este vital pentru Valea Jiului asigurarea resurselor financiare, fie pentru retehnologizarea minelor si a doua grupuri energetice de la Mintia, fie pentru retehnologizarea minelor si construirea unui grup nou la Paroseni de minim 250 MWh. Prin retehnologizarea grupurilor de la Mintia se asigura apa calda si incalzirea localitatilor limitrofe, precum si producerea de energie electrica intr-un punct strategic pentru Sistemul Energetic National si nu va genera somaj in aceasta zona. Prin construirea unui grup nou la Paroseni se asigura posibilitatea termoficarii Vaii Jiului, eliminarii costurilor transportului carbunelui pe calea ferata si generarea de minim 500 locuri de munca, in conditiile in care pana la finele anului 2018 in Valea Jiului se vor pierde aproximativ 3.000 locuri de munca' mai precizeaza parlamentarii opozitiei in motiunea simpla.

Deputatii PP-DD si cei ai PDL mentioneaza, de asemenea, ca, desi minerii au obiceiul de a-si spune unii altora 'noroc bun' la intrarea in sut, atunci cand vine vorba despre soarta sistemului energetic national, norocul, bun sau rau, si-l face romanul cu mana lui.

'In mainile dumneavoastra se afla, astazi, nu doar norocul economiei tarii, ci obligatia pe care o aveti cu totii in fata celor care v-au dat votul si increderea lor de a le aduce vestea norocului bun. Pentru ca domnii ministrii Vosganian si Nita au adus in economia tarii norocul rau, prin nepasare, aceasta motiune trebuie sa primeasca votul dumneavoastra si cei doi ministri trebuie sa plece', incheie initiatorii.

Motiunea simpla fost semnata de 73 de deputati PP-DD si PDL.