Aproape 3,7 milioane de cetateni din state central si est-europene membre UE lucreaza in Europa Occidentala, pe primele locuri fiind romanii si polonezii, arata date prezentate de Institutul austriac pentru Studii Economice Internationale (WIIW), informeaza site-ul publicatiei Der Standard, citata de Mediafax.

Migratia cetatenilor din Europa Centrala si de Est in scopul gasirii unor locuri de munca s-a intensificat semnificativ in ultimii ani, noteaza cotidianul austriac Der Standard, precizand ca romanii si bulgarii sunt cei mai mobili cetateni europeni.

Conform datelor furnizate la solicitarea publicatiei Der Standard de Institutul austriac pentru Studii Economice Internationale (WIIW), 3,67 de milioane de cetateni din tari central si est-europene membre UE lucreaza in Europa Occidentala.

Circa 40% dintre acesti imigranti provin din Romania, Polonia, Ungaria, Croatia si Bulgaria, precizeaza Institutul WIIW, specializat in analize privind Europa de Est.

Cetatenii din Romania si Polonia par a fi cei mai mari beneficiari ai libertatii de circulatie la nivelul Uniunii Europene, observa Institutul WIIW, precizand ca 15% dintre romani si 6% dintre polonezi au locuri de munca in state occidentale.

Tinand cont de aceste date, tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana este, in mod evident, una importanta pentru aceste tari, comenteaza Der Standard.

Majoritatea cetatenilor britanici s-au pronuntat in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana. In cadrul negocierilor privind conditiile iesirii din Uniunea Europeana, Marea Britanie va incerca sa mentina accesul la piata unica europeana, insa prin limitarea accesului cetatenilor europeni pe piata britanica a muncii.