Fostul premier britanic Tony Blair a devenit, de astazi, consilier cu norma redus al bancii americane JP Morgan Chase and Co, potrivit Bloomberg. Blair va fi consilierul directorului general al institutiei si ar urma sa contribuie cu "imensa sa experienta internationala pentru a oferi bancii sfaturi strategice si o viziune din interior asupra problemelor politice mondiale si tendintelor emergente".

De asemenea, Tony Blair va participa la intalnirile cu clientii importanti ai bancii si va reprezenta JP Morgan la diverse evenimente si conferinte.

"Institutia noastra opereaza in toata lumea, iar Tony Blair va putea furniza conducerii si clientilor bancii o perspectiva globala nepretuita", a declarat Jamie Dimon, presedintele executiv al JPMorgan, citat de Bloomberg.

Functia din cadrul JP Morgan este primul angajament in sectorul privat al lui Blair, dupa ce acesta a pierdut ultimele alegeri pentru fotoliul de prim ministru al Marii Britanii in iunie 2007. In prezent, acesta activeaza ca reprezentant al Uniunii Europene, Rusiei, Organizatiei Natiunilor Unite si Statelor Unite in negocierile de pace din Orientul Mijlociu.

The Financial Times relateaza ca postul de la banca americana ar fi primul dintr-o serie de functii pe care Blair le-ar putea prelua in sectorul privat.

JPMorgan nu a facut publica remuneratia pe care o va primi fostul premier, insa potrivit cotidianului londonez Evening Standard, Blair va primi 980.000 de dolari pe an.

Trecerea in sectorul privat al lui Tony Blair nu este un gest singular printre fostii lideri ai marilor puteri. John Major, prim-ministru al Marii Britanii intre 1990 si 1997, si fostul presedinte american George Bush fac parte din board-ul fondului american de investitii private Carlyle Group. De asemenea, Gerhard Schroeder a aceptat un rol in cadrul grupului petrolier rus Gazprom dupa ce a parasit functia de cancelar al Germaniei.