Aproape un sfert dintre romani se simt stresati tot timpul, arata un studiu referitor la volumul si timpul de munca al angajatilor din mediul privat (in special in sectorul comert). Reprezentantii "patronilor" considera ca volumul mare de munca munca este un lucru necesar, in Romania, dar ca, totusi, problemele angajatilor nu trebuie neglijate.

  • Majoritatea repondentilor inclusi in studiul "Balanta Work - Life" al portalului www.hr-romania.ro declara ca petrec circa 50-60 de ore pe saptamana la servici, aceasta incluzand orele "peste program".

De asemenea, peste 70% se simte afectati de stres "in functie de anumiti factori" si spun ca "s-au confruntat cu cel putin o boala provocata de stres in ultimul an".

In studiu au fost inclusi angajatii companiilor private, in general cu numar mare de angajati si predominant din domeniul comertului.

  • Repondentii gasesc satisfactie in rezultatele profesionale si nu iau in seama problemele de sanatate.

Cei mai multi repondenti sunt "multumiti atunci cand isi indeplinesc obiectivele profesionale (78,47%) si acest lucru deoarece activitatea profesionala reprezinta o parte importanta a vietii lor (66,03%)", arata studiul.

"Valoarea pe care acestia o atribuie locului de munca este una foarte mare si se reflecta si prin faptul ca un procent de 54,55% dintre respondenti si-au neglijat starea de sanatate in favoarea activitatii de la locul de munca, venind la birou chiar daca erau bolnavi", mai indica www.hr-romania.ro.

Practic, se observa la cei mai multi tendinta de a deveni dependenti de munca, "workaholici".

  • Reprezentantii patronilor nu considera ca situatia este foarte grava.

"Tinerii care doresc performanta la locul de munca inteleg sa se sacrifice, pentru o perioada, pentru a reusi. In acest moment, in Romania, munca, inclusiv la un volum ridicat, este un factor necesar pentru crearea bunastarii economice. ", spune Cristian Pirvan, Director executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El adauga faptul ca angajatii trebuie sa-si cunoasca puterile si fiecare trebuie sa actioneze in conformitate cu interesele proprii: materiale, familiale si de cariera.

  • Mobilitatea redusa a fortei de munca - una din cauze. Patronii trebuie, insa, sa investeasca in resursele umane.

La accentuarea dependentei de munca contribuie, in opinia omului de afaceri, si mobilitatea foarte redusa a fortei de munca in Romania. "Este adevarat, si patronii sunt de doua categorii: cei care inteleg importanta investitiilor in capitalul uman si cei care cred ca-si pot trata angajatii cu putina importanta.

Cei din urma trebuie sa inteleaga ca in secolul XXI nu functioneaza aceasta abordare. Noi promovam mesajul: atentie la calitatea fortei de munca, incercati sa solutionati problemele si veti obtine profit!", conchide Cristian Pirvan.