Desi rata somajului a scazut considerabil in ultimii ani, valoarea acesteia mentinandu-se in ultimele luni in jurul a patru procente, sindicatele si patronatele sustin ca aceasta scadere nu ilustreaza faptul ca a crescut numarul de locuri de munca in economie, ci ca romanii au emigrat, scrie NewsIn.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS), rata somajului a intrat pe un trend descendent din anul 2003, acest indicator ajungand de la 8,6%, cat a fost acum cinci ani, la 4,3%, in luna februarie a anului in curs.

In acest context, desi scaderea ratei somajului ar trebui sa indice o imbunatatire a conditiilor de lucru si o majorare a numarului de locuri de munca, reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor, chestionati de NewsIn, sustin ca diminuarea acestei valori este una "bolnava" pentru economia romaneasca, pentru ca se datoreaza, in principal, plecarii unui numar din ce in ce mai mare de romani la munca in strainatate.

Potrivit vicepresedintelui Cartel Alfa, Petru Dandea, scãderea somajului care s-a inregistrat in ultimii ani, in Romania, este un fenomen negativ si o consecintã a politicilor salariale restrictive ale Guvernului.

“Fenomenul care genereaza scaderea somajului este pozitiv atata vreme cat ofera un loc de munca celor care nu au unul. La noi, insa, portita gasita de salariati a fost de a-si cauta un loc de munca in afara, nu neaparat pentru ca nu si-ar gasi in Romania, ci pentru ca sunt nemultultumiti de conditiile de munca si de salariile de la noi”, a spus Dandea.