Cresterea salariului mediu brut din cadrul corporatiilor multinationale a fost in acest an inferioara avansului castigului mediu brut national, calculat de Institutul National de Statistica, arata un studiu PricewaterhouseCoopers (PwC) citat de Mediafax.

Fata de 2007, cresterea salariului la nivelul multinationalelor a fost de 15%, iar la nivel national de 25%. Salariul mediu brut calculat in urma intervievarii a 250 de companii a fost stabilit la 2.290 lei la nivelul lunii aprilie 2008, in timp ce salariul mediu brut national a fost de 1.751 lei.

"Daca luam in calcul si nivelul inflatiei din aprilie 2008 fata de aprilie 2007, de 8,3%, cresterea salariilor in companiile private nu mai este atat de mare. Avansul salariilor este insa mai mare decat cel prognozat anul trecut, de 12%. Am intrebat si in acest an companiile ce cresteri de salarii previzioneaza pentru anul viitor si se estimeaza avansuri de 12%", a declarat Ruxandra Stoian, directorul departamentului de resurse umane al PwC.

Cele mai mari cresteri de salarii - angajatii de la nivelul operational

In 2008, angajatii de la nivelul operational au beneficiat de cele mai importante cresteri salariale - 19%, in timp ce cei de la nivelul de suport au primit salarii cu 11% mai mari. Salariul managementului companiilor a crescut cu 14% in luna aprilie 2008 fata de aceeasi luna din 2007.

"Nu este de mirare ca cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat la nivel operational, unde practic lucreaza si cei mai multi angajati. Anul trecut, managerii au beneficiat de cele mai semnificative majorari", a spus Stoian.

Bancile si domeniul farma, cele mai mari salarii

Cele mai mari diferente intre salariul brut la nivelul multinationalelor si cel national se inregistreaza la nivelul bancilor, unde remuneratia medie este de 107%, superioara celei de la nivel national. Pe locurile urmatoare se afla domeniul farmaceutic - 91% si IT&C - 83%. In domeniile FMCG, retail si hotelier, salariile din companiile analizate sunt inferioare mediei calculate la nivel national.

"O explicatie a acestei situatii este ca in banci, IT&C si farmaceutic sunt multi angajati cu studii superioare, iar in retail sau hoteluri predomina personalul cu studii medii", a aratat reprezentantul PwC.

Salariile oferite debutantilor au scazut

Studiul a remarcat, de asemenea, o scadere a salariilor nete oferite debutantilor din companiile private fata de nivelul national.

"Daca in 2007 salariile de intrare erau mai mari comparativ cu salariul mediu brut national, anul acesta sunt mai mici. Astfel, pentru studii medii, salariul din multinationale reprezinta doar 74% din nivelul national, iar pentru studii superioare sunt comparabile", a mai spus Stoian.

Anul trecut, ponderea a fost de 80% pentru studii medii, in timp ce la candidatii cu studii superioare salariul de intrare intr-o companie era cu 21% peste nivelul brut national.

Situatia este explicata de reprezentantul PwC prin faptul ca firmele au trecut de la faza de atragere, la cea de retinere a personalului.

- Studiul PwC a fost realizat pe un esantion de 250 de companii, cu 30% mai multe fata de anul trecut, din 14 sectoare de activitate, totalizand 168.000 de angajati.

- Companiile sunt private, 80% dintre acestea cu capital total sau majoritar strain, cele mai multe cu cifre de afaceri de peste zece milioane de euro.