"Avem 100.000 de locuri de munca vacante in fiecare trimestru. Nu cred ca somajul va reprezenta o problema. Estimam ca rata somajului va fi in 2009 de circa 4 %, fata de 6 % cat avem in momentul de fata. Din acesti 6 %, circa 4 % e reprezentat de somajul inregistrat, iar diferenta de doua procente reprezinta cei care isi cauta de lucru pe cont propriu. Daca vom asista la o inrautatire a crizei, am putea asista la o crestere a numarului de disponibilizari, insa nu cred ca se vor produce mari mutatii in acest moment", a declarat, sambata, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, in cadrul unui seminar economic.

Pozitia sefului CNP a fost intarita si de reprezentantul MEF, Dorin Mantescu. "Dupa 6-7 luni vom putea sti mai multe, pentru ca exista acest lag de cateva luni cu care dezechilibrele se transmit in economie. Traim intr-o perioada in care dupa 9 ani de crestere economica, vom fi testati de o perioada foarte dificila si va trebui sa ne descurcam. Pentru asta avem nevoie de o viziune politica puternica pe termen mediu", a completat Dorin Mantescu, director in cadrul MEF.

Ponderea somerilor cu studii universitare a crescut pana la 5,5% din numarul total de 352.910 de someri inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit datelor agentiei, dupa absolvirea institutiilor de invatamant, multi absolventi se inscriu in evidentele ANOFM pentru gasirea unui loc de munca. "Astfel se explica si cresterea ponderii somerilor sub 25 ani, cu 1,2 puncte procentuale, de la 18%, inregistrata in luna august, la 19,2% in luna septembrie", mai arata ANOFM.

In septembrie, la categoria somaj de lunga durata erau inregistrati in evidentele agentiei 13.673 tineri sub 25 de ani aflati in somaj de peste 6 luni, ceea ce reprezinta peste o cincime (20,2%) din totalul somerilor sub 25 de ani.

Somerii cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional au ponderea cea mai mare - 76,7% - in randul persoanelor care se adreseaza agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca in vederea gasirii unui loc de munca, in timp ce somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 17,8% din total. Pe grupe de varsta, ca si in lunile trecute, persoanele cu varsta intre 30 si 39 de ani reprezinta aproape un sfert (24,5%), iar cele intre 40 si 49 de ani - 24,9%.