Companiile din 30 de judete au disponibilizat de la inceputul lunii octombrie aproape 50.000 de angajati, din cauza crizei economice, iar numarul somerilor din mediul privat a crescut astfel la 150.000 de persoane, a declarat, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

"Somajul practic s-a dublat in ultimile doua luni si a ajuns in mediul privat la 150.000 de disponibilizati. A aparut o situatie de stagnare, blocari de investitii si o scadere semnificativa a comenzilor la export", atrage atentia presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), citat de NewsIn.

El a precizat ca "pentru ca aceasta situatie sa nu scape de sub control este nevoie ca noul guvern sa stimuleze obtinerea fondurilor europene si sa subventioneze diferenta de dobanda a creditelor contractate de IMM-uri inainte de declansarea crizei in Romania".

Ovidiu Nicolescu sustine ca cele mai afectate judete de criza economica sunt cele din nordul Moldovei, in special Botosani si Suceava, unde somajul din mediul privat se apropie de 4%.

Circa trei sferturi din salariatii din Romania lucreaza in mediul privat, respectiv in jur de 3,7 milioane de persoane.

"Problemele cele mai mari sunt in industria siderurgica si in industria constructoare de masini. Somajul din privat ar putea ajunge la 4%, iar cei mai multi someri ar putea rezulta din industriile care activeaza la export pentru ca s-a diminuat deja numarul contractelor economice in industria textila, chimica, mecanica si cea a mobilei", a explicat Nicolescu.

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, declara vineri ca numarul somerilor din Romania ar putea creste la 34.000 de persoane in luna mai din 2009, dublu fata de nivelul estimat la inceputul lunii noiembrie pentru finalul iernii, de aproape 17.000 de persoane.

Datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) aratau ca, la nivel national, rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii octombrie 2008 a fost de 4%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decat cea din luna septembrie a acestui an, iar numarul total de someri a urcat la 364.183 de persoane.

Companiile care activeaza in constructii au anuntat, insa, pe 16 octombrie, ca pana la inceputul lunii ianuarie vor fi trimisi in somaj peste 70.000 de angajati din constructii si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor, urmand sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009.

Tot la inceputul acestei luni Federatia Agrostar a cerut Ministerelor Muncii si Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de angajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea, din cauza crizei financiare.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipeaza o explozie a numarului de someri in 2009, la 1,2 milioane de persoane, in conditiile in care sustin ca detin informatii ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.

Sindicalistii sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.