Belgia a decis, vineri, extinderea cu inca trei ani, pana la 1 ianuarie 2012, a restrictiilor privind accesul liber pe piata muncii impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria, informeaza Novinite. Motivele invocate de cabinetul belgian au fost criza financiara globala si rata ridicata de somaj din zonele de sud ale tarii. Decizia Belgiei urmeaza unor masuri similare luate recent de catre Olanda si Luxemburg.

Belgia a fost una dintre tarile UE care au impus restrictii de doi ani pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria, la data aderarii celor doua state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. Romanii si bulgarii au in prezent nevoie de un permis de munca pentru a putea lucra legal in Belgia.

La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi aceste reglementari temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piata muncii cu inca trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea in continuare a restrictiilor timp de inca doi ani – perioada totala fiind asadar de sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.