CE vine in ajutorul somerilor

Comisia Europeana va propune, azi, simplificarea modalitatilor de deblocare a banilor comunitari, pentru a-i ajuta pe europenii care au ramas fara slujba sa se reorienteze profesional. Acestia ar urma sa primesca ajutor financiar pe o perioada de 24 de luni, fata de 12 luni, in prezent, potrivit proiectului citat de AFP. De asemenea, ajutorul ar putea fi acordat daca prin concedierea colectiva au fost trimisi in somaj cel puţin 500 de angajati, fata de o mie, cum prevede acum textul. Modificarile ar putea intra in vigoare chiar in cursul anului viitor, daca vor fi aprobate de Parlamentul European si de statele membre ale Uniunii Europene.

Venituri buget consolidat

Veniturile la bugetul general consolidat au urcat cu 26,8% in primele 11 luni ale anului, pana la 139 de miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finantelor, cea mai mare pondere o detin veniturile la bugetul de stat. La polul opus se afla bugetele locale care au inregistrat o crestere modesta. Chiar daca veniturile au crescut si cheltuielile au fost mai mari. Datele anuntate saptamana trecuta aratau ca bugetul general consolidat a inregistrat in primele 10 luni un deficit echivalent cu 1,6% din PIB.

Bilant tranzactii imobiliare pe octombrie

Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu aproape 21% in luna octombrie fata de aceeasi luna a anului trecut. Potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica activitatea in constructii a crescut insa in primele noua luni cu peste 31% fata de aceeasi perioada din 2007. Anul viitor va fi lansat Indicele oficial al pietei imobiliare.

SIAB nu mai are loc

Impatimitii cailor putere raman fara cel mai important eveniment auto al anului. Editia din 2009 a Salonului auto Bucuresti nu se va mai tine din cauza dificultatilor de pe piata de profil. Membrii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor motiveaza decizia prin faptul ca sectorul auto din Romania se confrunta cu o situatie grea datorata si scaderii cererii pe plan national din cauza intrarii masive de vehicule rulate din import. In plus, perspectivele pentru 2009 se arata sumbre.

Somaj la SEAT

SEAT va trimite in somaj tehnic, anul viitor, 5.300 de spanioli. Disponibilizarile se vor face in perioada februarie-iunie din cauza scaderii drastice a vanzarilor. Sectorul auto spaniol, al treilea din Europa ca volum a fost grav afectat de criza financiara mondiala, intrucat 80% din productie este exportata.

Furnizorii auto, in pericol de faliment

Furnizorii europeni de piese auto cer ajutorul statului pentru a fi salvati de la faliment. Unul din zece este in acest pericol, daca guvernele statelor din Europa nu aloca 25 de miliarde de euro pentru garantarea creditelor in acest sector. In Europa sunt aproximativ 5.000 de producatori de piese auto.

Pretul petrolului, in jur de 50 de dolari

Pretul barilului de petrol a ramas sub pragul de 50 de dolari, atat la Londra cat si la New York, dupa ce ieri trecuse usor de acest nivel. Aseara, la New York, un baril de titei valoara 44,51 dolari, cu aproape doi dolari mai putin decat vineri. Pretul ramane scazut inaintea reuniunii de maine a OPEC unde se asteapta decizia reducerii semnificative a productiei.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara pe rosu, in contextul in care tot mai multe institutii financiare anunta ca ar putea fi afectate in urma fraudei lui Bernard Madoff. Indicele Dow Jones a pierdut 0,75%, iar Nasdaq 2,10%. In Europa marile piete bursiere au incheiat in scadere usoara de pana intr-un procent, moralul investitorilor fiind afectat de temerile privind o agravare a recesiunii economiei mondiale. Si bursa de la Bucuresti a fost in scadere cu aproape 1,5%.

Cursul valutar

Euro a atins ieri un nivel record in fata lirei sterline, ajungand la paritatea de 0,902, in urma problemelor economice din SUA, dar si din Marea Britanie. In fata dolarului, moneda europeana a atins maximul ultimelor opt saptamani. Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro. Cursul stabilit de BNR pentru astazi este de 3,92 lei pentru un euro. Un dolar valoreaza 2,91.

Si, din agenda economica a zilei:

In Statele Unite, reuniune a Rezervei Federale privind politica monetara si alte masuri de sustinere a economiei.

In Franta se anunta indicele preturilor de consum pe luna noiembrie.