Numarul somerilor din Spania aproape s-a dublat in ultimele 12 luni, depasind patru milioane de persoane, iar rata somajului a urcat la 17,36% in primul trimestru al acestui an, cea mai ridicata din UE, potrivit datelor oficiale furnizate vineri de Institutul spaniol de Statistica, informeaza AFP.

Rata somajului a urcat de la 13,91%, in ultimul trimestru din 2008, pana la 17,36%, in primele trei luni ale acestui an, reprezentand o crestere cu 802.800 de persoane a numarului somerilor, se arata intr-un comunicat al Institutului de Statistica. "Numarul total al celor fara loc de munca s-a situat in jurul a 4,01 milioane, o crestere de 1,83 milioane pe parcursul ultimelor 12 luni", precizeaza documentul.

Somajul in Spania are cea mai mare rata din Uniunea Europeana, unde, in luna februarie, media a fost de 7,9%. Mai mult, aceste cote nu au mai fost atinse din 1998, cand rata somajului a urcat la 17,99%, iar numarul celor ramasi fara un loc de munca este cel mai ridicat din 1976 incoace, de cand aceste date au fost inregistrate pentru prima data.

Ministrul spaniol de Finante a admis ca cifrele sunt "mai ingrijoratoare decat cele estimate" de guvern la inceputul anului, iar reducerea somajului reprezinta o "problema si o prioritate" pentru Executivul din Spania.

Datele arata degradarea masiva a pietei muncii, dupa ce piata imobiliara a cazut si activitatea in sectorul constructiilor este in declin, in contextul in care tara trece prin cea mai cumplita recesiune din ultimii 15 de ani.