Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Estimarile managerilor pentru perioada septembrie-noiembrie: Numarul de angajati va scadea in toate sectoarele economice, mai putin in comertul cu amanuntul

Numarul de angajati va scadea in perioada septembrie-noiembrie in toate sectoarele economice, mai putin in comertul cu amanuntul. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, managerii prognozeaza o scadere in sectorul de constructii si o relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare. In constructii, managerii estimeaza ca se va inregistra o scadere atat a volumului productiei, cat si a stocului de contracte si comenzi. Despre numarul de angajati, managerii din acest sector se asteapta sa scada; aceasta tendinta este data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora. In sectorul de comert cu amanuntul, volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata, la fel ca volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri.

PwC: 40% din companiile private vor majora salariile angajatilor in 2011

Aproape 40% dintre companiile private vor majora salariile angajatilor anul viitor. Concluzia apartine unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, care arata ca majorarea medie este de 6,8%, dupa ce in acest an salariile au avansat cu 4,3 procente. Reprezentantii companiei de consultanta arata insa ca asteptarile privind cresterile salariale sunt prea optimiste. "Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a Taxi pe Valoare Adaugata de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezența sindicală. Cu toate acestea, PwC nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii", a declarat liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica din cadrul companiei. In acest an, aproape 70% dintre companiile participante la studiu au crescut sau intentioneaza sa creasca salariile. "Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii anul acesta, tinand cont de faptul ca majorarile salariale au variat intre 2,9% in retail si 5,9% in industria IT", a precizat acesta. Reprezentantii companiei de consultanta atrag insa atentia ca anul acesta angajatii au pierdut din puterea de cumparare, in conditiile in care cresterea salariilor a fost mai mica decat inflatia prognozata pentru acest an, de 8%.

UE a cheltuit 112 miliarde de euro in 2009 - platile din fonduri de coeziune s-au dublat fata de 2008, la 25,5 miliarde de euro

Comisia Europeana a anuntat pe ce s-a cheltuit bugetul Uniunii Europene de anul trecute: cele 112 miliarde de euro au fost destinate preponderent masurilor de stimulare a cresterii economice, crearii de locuri de munca, cercetarii si dezvoltarii si agriculturii, se arata intr-un comunicat al Comisiei. 44 de miliarde de euro au fost directionate spre crestere si competitivitate, 40 de miliarde au fost destinate zonelor rurale, 10 miliarde de euro pentru actiune externa a Uniunii si 7,4 miliarde de euro pentru administratie. In cadrul masurilor de redresare economica, pentru care s-a atribuit o treime din buget, Comisia arata ca platile prin politica de coeziune s-au dublat fata de 2008, de la 11,5 la 25,5 miliarde de euro. In plus, in cadrul programului pentru competitivitate si inovare, peste 34.000 de Intreprinderi Mici si Mijlocii au beneficiat de fondurile europene; astfel, companiile au fost ajutate sa obtina imprumuturi de 2,9 miliarde de euro in baza unei finantari europene de 295 de miliarde de euro. Agircultura a fost beneficiara a peste 40 de miliarde de euro sub forma de ajutoare directe si interventii pe piata. In privinta actiunii externe, Uniunea Europeana a fost anul trecut al doilea furnizor de ajutor pentru dezvoltarea din lume, prin angajamente de 12 miliarde de euro, in favoarea a 140 de tari. Sudanul este cel mai mare beneficiar, a 115 milioane de euro. Bugetul Uniunii este finantat din bugetele statelor membre in proportie de aproape 70%, in functie de venitul national brut al acestora. Finantarea din TVA a reprezentat mai putin de 11%, anul trecut.

Producatorul telefoanelor Blackberry a lansat un tablet PC cu ecran de 7 inch

RIM, compania canadiana care produce telefoanele Blackberry, a prezentat primul sau tablet PC. Terminalul numit PlayBook dispune de ecran de 7 inch si are camere video atat pe fata, cat si pe partea din spate. Gadgetul va fi lansat la inceput de 2011 in Statele Unite ale Americii, iar pana la mijlocul anului isi va face aparitia pe majoritatea pietelor importante. Pentru inceput, cei care detin tableta se vor conecta la internet fie prin WiFi, fie printr-un smartphone Blackberry, dar vor exista si modele 3G si apoi chiar 4G. Compania spune ca PlayBook va fi una dintre cele mai rapide tablet PC-uri si spune ca va dispune de un sistem de operare extrem de flexibil, fapt ce va fi in avantajul dezvoltatorilor. Preturile nu au fost inca anuntate. Cel mai cunoscut model de tablet este Apple iPad, insa recent Samsung a prezentat Galaxy Tab, iar Toshiba a venit cu Folio 101. Pe piata romaneasca Dell a lansat tableta Streak, iar chinezii de la Huawei aduc si ei un tablet spre final de an.