Salariile functionarilor din institutiile ​UE scad cu 0,4% din 2011, a anuntat Comisia printr-un comunicat de presa, decizie care intervine in urma corelarii cu salariile functionarilor nationali din 7 state membre de referinta. Decizia trebuie aprobata de Consiliul de Ministri. Comisia Europeana a dat in judecata Consiliul, care a refuzat anul trecut o marire de 3,7%, acordand doar una de 1,85%. Cazul se afla pe rolul CEJ.

Comisia Europeana pune intr-un context mai larg aceasta reducere de remuneratie, aratand ca pierderile salariale vor fi resimtite mult mai dur, pentru ca se adauga unei cresteri a costului vietii.

De exemplu, scaderea cu 0,4% a salariilor inseamna:

  • o scadere cu 2,8% a puterii de cumparare a functionarilor europeni (la scaderea salariala de 0,4% se adauga cresterea cu 2,4% a costului vietii)
  • o scadere de aproape 6% a puterii de cumparare a functionarilor europeni in perioada 2005-2010, rezultata din aplicarea metodei de ajustare a nuale a remuneratiilor prevazuta de statutul functionarilor din 2004
  • De exemplu, un salariu la nivel de intrare in Comisie de aproximativ 4.260 de euro, reducerea e de 17 euro.

    Aceasta ajustare a remuneratiei functionarilor europeni se face pe baza unei corelari cu salariile functionarilor publici din opt state membre,care reprezinta 76% din PIB-ul UE. Aceste opt state sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg. Salariile platite in tarile respective formeaza o "putere de cumparare" medie pentru salariile oficialilor UE.

    Consiliul trebuie sa aprobe aceasta decizie si probabil nu va exista nicio problema. Oricum au existat comentarii in statele membre asupra faptului ca toate bonificatiile si salarizarea functionarilor europeni nu au avut de suferit pe masura crizei economice prin care trece intreaga Europa.

    Pentru mai multe informatii, cititi aici.