Contabilii, finantistii si jurnalistii nu mai sunt la mare cautare, dar facultatile se pare ca inca nu au aflat. In 2010, sanse mari sa iti gasesti serviciu sunt in vanzari, software si inginerie. Datele care vin dinspre universitati arata, insa, ca domeniile in care se fac angajari nu sunt si cele pentru care se pregatesc studentii. In anul universitar 2009-2010, majoritatea tinerilor s-au indreptat catre specializarile de stiinte economice, atat la universitatile de stat (28,9% dintre studenti s-au inscris la aceste specializari), cat si la privat (40,5%). Efectele alegerii unei specializari care nu mai are corespondent in piata muncii le resimt acum cei care tocmai si-au terminat studiile universitare. Nimeni nu le poate garanta ca, la terminarea studiilor, specializarile lor mai sunt actuale, utile sau competitive.

Bursa locurilor de muncaFoto: Agerpres
  • Vezi in articol domeniile unde absolventii de facultati au sanse mici sa isi gaseasca de lucru
  • Vezi topul specializarilor care au ramas la mare cautare in 2010

Proaspat absolvent, caut loc de munca: Credeam ca nu se poate ca un contabil sa nu isi gaseasca job

"Credeam ca nu se poate ca un contabil sa nu isi gaseasca loc de munca. Dar de jumatate de an nu m-a sunat nimeni, desi am depus o gramada de CV-uri", spune Irina Popescu, o tanara de 22 de ani care a terminat in vara Facultatea de Administrare a Afacerilor, la ASE Bucuresti. Nu s-a gandit insa ca va iesi direct in somaj, de pe urma unui domeniu catre care anul acesta s-au indreptat 30% dintre studentii care s-au inscris in invatamantul superior de stat si 40% dintre cei din sectorul privat (Sursa: Institutul National de Statistica). In timpul facultatii a lucrat ca agent call-center intr-o firma de telecomunicatii, iar inainte de licenta si-a dat demisia. "Din vara, de cand am terminat facultatea, imi caut o slujba pe profilul facultatii pe care am absolvit-o. Visul meu ar fi sa am propria mea afacere. Dar probabil ca in ritmul asta o sa ajung peste 50 de ani sa am afacerea mea". Acum, gandindu-se la motivul pentru care a dat la facultatea asta ("contabilii nu pot ramane fara job si am vrut sa imbin matematica si franceza, materii care imi placeau"), concluzia este: "le-am imbinat cam prost". Pentru moment, inainte de demararea propriei afaceri, mai aproape ramane somajul.

Tot din convingere ca va gasi usor un loc de munca a dat la Facultatea de Jurnalism din Bucuresti si Iulia Dirzu. Are tot 22 de ani, a incantat-o fotojurnalismul, i-a placut ideea de a avea la admitere o "proba libera" si a primit asigurari din partea profesorilor ca toti cei care ies de pe bancile acestei facultati isi gasesc loc de munca. "Realitatea din facultate este ca am dat insa de cam multa teorie si de prea putina practica". Apoi terminarea studiilor s-a lasat fara nicio oferta. "In timpul facultatii am mai colaborat cu diverse publicatii, dar nu a fost nimic serios. As vrea sa ma angajez, mi-am depus CV-ul in nenumarate locuri. Mai primesc oferte, dar sunt foarte foarte prost platite; nu ca as avea eu pretentii, ca abia am iesit din facultate, dar totusi. Problema e ca pe media nu mai sunt acum joburi".

B.B. cauta sa revina la ce a invatat in facultate din 2009. Atunci a terminat Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, la Universitatea din Bucuresti. O facultate pe care a inceput-o "din noroc", cum singur o catalogheaza. "Am dat aici pentru ca nu necesita admitere, era doar concurs de dosare, dar in anul al doilea mi-am dat seama ce fac de fapt si am realizat ca imi place". A incercat inca din timpul studiilor sa-si gaseasca un loc de munca in domeniu, insa fara succes. Asa ca s-a "reprofilat" si a intrat in domeniul asigurarilor; este doar un job temporar, pentru ca planul este ca in viitor sa puna bazele unui ONG. Pana atunci, incearca in continuare sa gaseasca ceva pe profilul facultatii. Din ceea ce a gasit pana acum, salariul a fost singurul dezavantaj: 6-8 milioane ca debutant, adica o suma echivalenta cu ce plateste la chirie.

Ce spun cifrele despre piata muncii, in acest moment

Numarul studentilor care si-au terminat studiile in 2009, numai la universitati de stat, este de aproximativ 100.000, potrivit Ministerului Educatiei. Iar 9.000 dintre acestia si-au depus dosarele pentru ajutorul de somaj, potrivit Mediafax. Care este insa utilitatea specializarilor din invatamantul universitar romanesc in comparatie cu ofertele de pe piata muncii? Este o intrebare la care Ministerul Educatiei incearca sa raspunda de acum inainte, printr-un studiu aflat in derulare (Vezi detalii aici).

Cum arata piata muncii, in acest moment, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro de la site-ul de recrutare BestJobs. Datele ofera informatii despre toate domeniile existente pe site, in perioada ianuarie - iunie 2010.

Vanzari - 8003 oferte

Software/Tehnologii - 5350

Comert - 3617

Inginerie - 3061

Serviciu clienti - 2780

Contabilitate/Finante - 2681

Management/Consulting - 2366

Marketing - 2146

IT Hardware - 1987

Banci - 1918

Internet/New Media - 1840

Amenajari/Constructii - 1807

Telecomunicatii - 1807

Achizitii/Aprovizionare - 1617

Secretariat/Administrativ - 1532

Sanatate/Asistenta sociala - 1532

Transport/Logistica - 1417

Asigurari - 1358

Instalari, reparatii si intretinere - 1307

Productie si confectionare - 1292

Publicitate/PR - 1107

Turism/Hoteluri - 943

Elevi/Studenti - 931

Farmacii - 884

Restaurante - 880

MLM/Colaborari - 836

Resurse umane / Psihologie - 687

Educatie/Training - 671

Industria auto - 670

Entertainment - 600

Grafica/Design - 593

Juridic - 569

Beauty/Embellishment - 522

Media/Cultura/Publicatii - 513

Imobiliare - 463

Industria alimentara - 392

Agricultura, pescuit si silvicultura - 341

Chimie/Biochimie - 317

Traduceri/Copywriting - 305

Light Industry - 299

Petrochimie/Petrol si Gaze - 298

Cercetare - 263

Arhitectura - 250

Aupair/Babysitter - 178

Paza si protectie - 173

Non-profit/Voluntariat - 159

Guvern/Institutii - 97

Protectia mediului - 97

Sport - 85

Metalurgie/Minier - 83

Protectia muncii - 78

Naval - 23

Care sunt universitatile cu cei mai multi studenti

Numarul de absolventi ai universitatilor de stat din Bucuresti, in 2009, potrivit Ministerului Educatiei:

Universitatea Bucuresti - 6113

Academia de Studii Economice - 5713

Universitatea Politehnica - 5405

Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara - 3694

Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative - 2222

Universitatea Constructii - 1264

Universitatea de Medicina si Farmacie - 1043

Universitatea Arhitectura - 347

Universitatea de Arte - 281

Universitatea de Muzica - 156

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica - 150

Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport - 141

Ce spun datele despre corelarea studii-serviciu

Pentru a intelege mai bine datele, vom lua ca exemplu numarul de studenti la jurnalism si dinamica locurilor de munca in acest domeniu. Anul trecut, aproximativ 12.000 de tineri au iesit de pe bancile facultatilor din toata tara cu diploma de specialist in comunicare sau jurnalist. Perioada in care oferta de joburi in media a scazut cu aproximativ 40% fata de ultimele sase luni din 2008. Mai mult, in primele sase luni din acest an, locurile de munca adresate specialistilor din mass-media au scazut la putin peste jumatate fata de oferta inregistrata in aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de site-ul de recrutare MyJob.

In 2008, Romania se afla in topul european dupa numarul de tineri care vor sa devina jurnalisti. Tot atunci, 20.000 de tineri erau studenti la Jurnalism si Comunicare, potrivit BusinessDay.ro , in conditiile in care in 2009 oferta de joburi in domeniu s-a prabusit.

Pana in prezent, o interpretare a datelor privind utilitatea specializarilor din invatamantul universitar Romanesc in comparatie cu ofertele de pe piata muncii a fost oferita de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), iar cele mai recente informatii provin din "Barometrul calitatii - 2009". Un studiu care arata ca printre vulnerabilitatile sistemului romanesc de invatamant superior se numara:

  • dezvoltarea in universitati a sistemelor de consiliere si orientare a studentilor in cariera si pentru piata muncii
  • gradul de corespondenta dintre calitatile definite de cadrele didactice ca importante pentru piata muncii si calitatile definite de angajatori ca importante

Concluziile studiului realizat de ARACIS:

  • Sistemele de consiliere si orientare in cariera si pentru piata muncii a studentilor sunt inca foarte slab dezvoltate la nivel universitar
  • Perceptiile angajatorilor: Principalele aspecte pe care angajatorii le urmaresc la un absolvent sunt legate slab de pregatirea obtinuta in timpul facultatii
  • Calitatile pe care angajatorii le urmaresc la un absolvent proaspat angajat sunt: abilitatea de a folosi computerul, moralitatea, punctualitatea si capacitatea de a lucra in echipa
  • Angajatorii percep absolventii ca fiind mai bine pregatiti teoretic decat practic
  • Perceptiile studentilor: Reusita in viata nu este determinata de studiile universitare
  • Perceptiile cadrelor didactice: Profesorii considera ca facultatea in care predau ii ajuta pe studenti sa obtina abilitatile si competentele de care au nevoie la locul de munca (90%); stagiile de practica din timpul facultatii sunt de un real folos pentru pregatirea studentilor (88%); cursurile abordeaza problemele practice cu care absolventii se pot confrunta la locul de munca (68%) si ca dupa incheierea studiilor studentilor le va fi usor sa isi gaseasca un loc de munca (67%).

Potrivit analizei, unul dintre obiectivele sistemului de invatamant superior din Romania este adaptarea educatiei superioare la cerintele pietei muncii. Un obiectiv ce reprezinta in acelasi timp o vulnerabilitate, pentru ca profilul de absolvent furnizat de universitatile din Romania difera de cel cerut de angajatori.

Vezi atasat studiul ARACIS