uMihai Dumitru, fostul ministru al agriculturii, se reintoarce la Bruxelles, in functia de director responsabil pentru dezvoltarea rurala, in Directia Generala Agricultura (DG Agri), arata un comunicat al Comisiei Europene. Alaturi de Dumitru, alti doi romani au obtinut posturi la nivel de senior management in Comisia Europeana: Tudor Constantinescu, consilier principal in DG Energie, si Catalin Fotache, consilier principal in DG Cercetare.

Mihai DumitruFoto: Oana Boncu / HotNews.ro

Dumitru se reintoarce in Comisia Europeana, unde a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurala pentru Romania. In decembrie 2009 a revenit in tara, ca ministru al agriculturii, functie in care a rezistat pana in septembrie 2010, iar de atunci a devenit consilier prezidential, sef al comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania. Dupa remanierea din guvernul Boc - unde a spus ca n-a avut sprijin politic si i s-au facut reprosuri ca nu a comunicat cu partidul (PDL) - si-a exprimat intentia de a se reintoarce la Bruxelles.

Tudor Constantinescu, devenit consilier principal in Directia generala pentru Energie, a fost director executiv al Institutului European pentru Performanta Cladirilor (Bruxelles), iar in perioada 2008-2009 a fost presedintele Agentiei Nationale pentru Conservarea Energiei si a Retelei Europene pentru Energie (EnR). Expertiza sa include, totodata, 11 ani in cadrul secretariatului Cartei Energiei de la Bruxelles si peste 5 ani in cadrul Ministerului Industriilor. Detine un doctorat in politici energetice si economie.

Cel de-al treilea roman care a obtinut un post in Comisia Europeana, Catalin Fotache, a fost manager general al Centrului de Cercetare United Technologies in Statele Unite ale Americii.

Potrivit MAE, care isi subliniaza, printr-un comunicat, efortul de promovare a romanilor in institutiile europene, Romania se afla deja la numai un post diferenta fata de cota recomandata aferenta nivelului de director in cadrul CE, cu un an inainte de incheierea perioadei de tranzitie in care cooptarea de cetateni romani pe diverse paliere ale structurii Comisiei Europene se realizeaza urmarind un sistem de cote specifice.