​Potrivit datelor INS, la sfarsitul lunii ianuarie, numarul salariatilor din economie a fost de 4.095.200, cu 6.400 sub nivelul inregistrat in decembrie, si cu 238.600 sub nivelul din ianuarie 2010. Evolutia pe sectoare este insa complet diferita, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astfel, in sectorul constructiilor, numarul salariatilor a scazut in ianuarie cu 10.900, aceasta evolutie fiind normala avand in vedere caracterul sezonier al activitatii. In comert, numarul salariatilor a scazut cu 5.900, iar in sectorul bugetar reducerea a fost de 3.900.

Pe de alta parte, numarul salariatilor din industrie a crescut cu 9.800, numarul salariatilor din sectorul “Activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” a crescut cu 4.400, iar cresterea inregistrata in sectorul “Activitati profesionale, stiintifice si tehnice” a fost de 1.900.

Daca nu am lua in considerare sectorul bugetar (unde reducerile au de fapt un impact pozitiv) si cel al constructiilor (datorita fluctuatiilor sezoniere mari), numarul salariatilor din economie a crescut in ianuarie cu peste 8.000. Acest numar nu este mare, insa reprezinta un prim indiciu ca piata muncii incepe sa se stabilizeze.

In plus, tot in luna ianuarie, in sectorul industrial, productivitatea muncii a crescut cu 15,4% fata de ianuarie 2010, in timp ce volumul productiei a depasit nivelul inregistrat inainte de criza. Practic, companiile din industrie produc acum mai mult decat inainte de criza cu un numar de salariati cu peste 20% mai mic.

In urmatoarele luni este de asteptat o crestere a numarului de angajati in industrie (in special in cea exportatoare) si in constructii (pe fondul reluarii sezoniere a activitatii), si eventual o stabilizare in comert si transporturi.

Vom vedea si ce efect va avea noul Cod al Muncii asupra ratei de ocupare si a numarului de angajati din economie.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.