In ultimul trimestru al anului trecut, diferenta dintre numarul de salariati declarati de angajatori, si numarul de salariati determinati prin ancheta in gospodarii a fost de 1,7 milioane, alti 2,7 milioane de angajati din sectorul privat avand carte de munca, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Cu alte cuvinte, aproximativ 39% dintre cei 4,4 milioane de angajati care lucreaza efectiv in firmele private nu au niciun fel de acte de angajare.

Situatia pe sectoare economice este ilustrata in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire:

- in industria prelucratoare, ponderea salariatilor fara forme legale este de 38,6%, 0,6 milioane dintre cei 1,6 milioane de angajati lucrand fara acte;

- in comert, ponderea este de 31,7%, respectiv 0,32 milioane din 1 milion de angajati;

- cea mai mare pondere a muncii la negru se inregistreaza in agricultura – 42,9%, acest sector fiind urmat de constructii cu 40,6%, si de sectorul hotelurilor si restaurantelor cu 39,2%.

Trebuie spus ca, la numarul celor care lucreaza la negru se mai adauga si cei care lucreaza la gri. Daca in primul caz, angajatul nu are niciun fel de forme legale, in al doilea caz, angajatul are carte de munca, insa primeste o parte din venit “in plic”, acest castig nefiind declarat.

Potrivit unui studiu recent al Bancii Mondiale, 45% dintre angajatii romani primesc cel putin o parte din salariu in plic, si cum in sectorul bugetar nu exista munca la negru sau la gri, rezulta ca in sectorul privat, cel putin 60% dintre angajati primesc bani pentru care nu platesc impozite.

Consiliul Fiscal a calculat recent ca pierderile bugetare rezultate din neincasarea contributiilor sociale au fost de 16 miliarde lei in 2009, suma mai mare decat deficitele cumulate ale celor trei bugete de asigurari (pensii, somaj si sanatate), detalii aici.

Desigur, Romania nu este singura tara in care munca la negru reprezinta sport national – spre exemplu, se estimeaza ca in Spania exista aproximativ 4 milioane de locuri de munca nedeclarate, numarul oficial al angajatilor fiind de 16 milioane.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.