Germania recruteaza persoane calificate din tarile puternic indatorate din zona euro pentru a rezolva criza proprie de forta de munca calificata, a anuntat Agentia Federala de ocupare a fortei de munca citata de agentia Reuters.

Cu o crestere rapida a economiei si o rata scazuta a somajului, Germania are un deficit de 36.000 de ingineri si mai mult de 5.000 de medici pentru spitale, potrivit organizatiilor industriale.

Departamentul de locuri de munca vizeaza mai ales ingineri din Spania si medici din Grecia, a spus purtatorul de cuvant Beate Raabe.

"Avem o cerere mare de locuri de munca din Spania", a spus Raabe. "Somajul este ridicat acolo si analizam posibilitatea ca o parte a celor fara loc de munca sa-si caute unul Germania.", a explicat aceasta.

Spania in prezent se lupta cu cea mai mare rata a somajului in Uniunea Europeana, mai mult de o persoana din cinci fiind somera.

Guvernul german a relaxat luna trecuta conditiile pentru lucratorii calificati, in conditiile in care tara sufera de imbatranirea populatiei si o rata scazuta a natalitatii. Cu toate acestea, nu doar legea imigratiei impiedica atragerea de forta de munca calificata. Multi considera ca limba germana este greu de invatat, mai spune agentia.