La sfarsitul lunii iunie, la nivel national, numarul salariatilor din companiile cu cel putin 4 angajati era de 4.185.000, in crestere cu 30.000 fata de mai, insa in scadere cu 79.300 comparativ cu iunie 2010. Aceasta crestere lunara reprezinta cel mai mare progres de la inceputul crizei, numarul salariatilor majorandu-se in primele sase luni din 2011 cu 83.400, iar daca tinem seama de faptul ca in Administratie, Sanatate si Invatamant, numarul salariatilor a scazut in S1 cu 25.200, rezulta ca in sectorul privat, numarul salariatilor a crescut cu aproape 110.000, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pe sectoare, cea mai mare crestere s-a inregistrat in Constructii si Industrie, unde numarul salariatilor a crescut cu peste 30.000, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare in mai, iar pana la sfarsitul lunii iunie, conform INS, angajatorii din mediul privat au raportat un plus de aproximativ 60.000 de salariati, mult prea putin fata de sutele de mii de contracte noi raportate de Inspectia Muncii.

De remarcat ca statisticile prezentate lunar de INS nu includ firmele cu mai putin de 4 salariati, firme care genereaza circa 10% din numarul de salariati din economie, insa cel putin in luna mai, numarul de salariati pe acest segment nu a variat semnificativ. Ramane astfel un serios semn de intrebare legat de veridicitatea datelor privitoare la numarul contractelor noi incheiate incepand cu intrarea in vigoare a Codului Muncii.

In plus, numarul locurilor de munca ar fi crescut oricum datorita efectului sezonier din agricultura, constructii si turism, astfel incat, in datele prezentate de INS, efectul luptei impotriva muncii la negru este practic neglijabil.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.