Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau un anunt de participare pentru consultanta in recrutarea de manageri privati la companiile de stat din subordinea ministerului. Potrivit negocierilor cu FMI, Ministerul Economiei este obligat sa introduca management privat la companiile de stat. Durata acordului-cadru va fi de 12 luni, valoarea estimata fiind de maxim 2,5 milioane de lei, fara TVA (598 mii de euro). De asemenea, valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent care ar putea fi atribuit pe durata acordului-cadru este de 833 mii lei, fara TVA (199,2 mii euro).

Pe durata acordului-cadru ar putea fi acordate servicii de consultanta specializata pentru recrutarea de personal de conducere pentru minim cinci si maxim 15 companii aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.

Autoritatea contractanta poate modifica cantitatea previzionata de servicii in raport cu necesitatile sale si existenta fondurilor bugetare cu aceasta destinatie.

Participantii la licitatie trebuie sa inregistreze pe ultimii 3 ani o o medie a cifrei de afaceri de minimum 2,5 milioane de lei (598 mii euro).

  • Potrivit anuntului de participare, termenul limita de primire a ofertelor este 13.09.2011.

Totodata, Ministerul Economiei a publicat si normele procedurale interne privind serviciile de consultanta in recrutarea de personal de conducere.

Potrivit acestora, atribuirea contractului de consultanta in recrutare de personal de conducere se face pe baza unor factori de evaluare precum pretul si oferta tehnica.

  • Pretul ofertat va avea un punctaj maxim de 30 de puncte
  • Oferta tehnica 70 de puncte
  • Durata desfasurarii activitatii in Romania 20 de puncte
  • Numarul birourilor internationale de recrutare personal de conducere 30 de puncte. Se acorda punctaj maxim pentru ofertantul care are numarul cel mai mare de birouri internationale de recrutare personal de conducere
  • Lista de referinte 30 de puncte. Se acorda punctaj maxim pentru lista care are cei mai valorosi clienti

Cel putin zece companii de stat din subordinea Ministerului Economiei vor avea management privat, a declarat in luna iulie ministrul economiei, Ion Ariton. Printre acestea se numara Compania Nationala a Huilei, Hidroelectrica si Oltchim. "Vom incerca, pana la finele anului, sa facem o prezentare a ceea ce am decis cu colegii din minister si cu consultantii. Dorim sa incepem cu un pachet mai mare de companii, peste zece, si nu cred ca va fi o problema la finalul anului sa va prezentam aceste rezultate. Vor fi cel putin zece companii care au nevoie de management privat, trebuie sa-l implementeze cat mai rapid", a spus Ariton.

  • Guvernul s-a obligat sa interzica prelungirea dupa 1 ianuarie 2012 a contractelor de management existente la companiile de stat, iar procesul de selectie va fi unul international, se arata in scrisoarea cu FMI. Sunt vizate nu doar posturile de CEO ci si cele de directori financiari, pentru posturi putand candida si actualii manageri. Noii manageri vor avea puteri depline pentru a opera modificarile pe care le vor considera necesare.
  • De asemenea, membrii consiliilor de administratie vor fi selectati cu atentie si verificati de catre experti independenti pentru a se asigura ca acestia sunt pe deplin calificati sa-si exercite atributiile. Procesul de cautare va demara in luna august.