Acordul actionarilor South Stream va fi semnat la 16 septembrie, a anuntat seful Gazprom, Aleksei Miller. Potrivit acestuia, participatia companiei italiene ENI se va reduce la 20%, iar companiile EDF si Wintershall vor obtine cate 15%. Initial, cota de participare a ENI era de 50% impartind participatiile in mod egal cu Gazprom. Acum, compania italiana va ceda o mare parte din actiuni companiilor EDF si Wintershall.

Proiect al Gazprom si al italienilor de la ENI, gazoductul South Stream, cu o lungime de 3.600 km si o capacitate anuala de 63 miliarde metri cubi de gaze, ar trebui sa alimenteze Europa occidentala, in special Grecia si Italia, cu gaz rusesc via Marea Neagra si Balcani.

Conducta concureaza cu proiectul european Nabucco, un gazoduct care isi propune sa aduca gaze naturale din Marea Caspica in Europa tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

Costurile proiectului, estimate la 19-24 miliarde de euro, sunt o problema importanta in statele de tranzit deoarece acestea nu ar avea nici bani pentru finantarea sectiunilor de pe teritoriul lor.

Conducta South Stream ar trebui sa fie finalizata pana in 2015. Conducta va transporta aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.