"Daca lucrurile merg cum trebuie, primul lingou de aur va fi turnat la Rosia Montana in 2014", a declarat, joi, directorul tehnic al Rosia Montana Gold Corporation, Cecilia Szentesy. Aceasta a mai anuntat ca RMGC va imprumuta de 700 milioane de dolari, reprezentand doua treimi din valoarea investitiei in exploatarea aurului si argintului la Rosia Montana, de la un consortiu international de banci condus de Royal Bank of Canada.

UPDATE: Ulterior acestei declaratii, reprezentantii RMGC au precizat ca "Planul de finantare pentru Proiectul Rosia Montana nu a fost stabilit inca, in momentul de fata nu am stabilit proportia intre surse proprii si surse atrase (imprumuturi), calendarul de implementare sau sursele finantarii. "

Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social.

Sorin Gaman, director in Ministerul Economiei, a afirmat ca Minvest Deva, compania controlata de Ministerul Economiei si care detine 19,31% din RMGC, are datorii totale de 40 milioane dolari catre Gabriel Resources: "Este vorba de doua imprumuturi, in valoare totala de 40 milioane de dolari, care nu sunt purtatoare de dobanda. Daca exploatarea de la Rosia Montana nu va incepe niciodata, Minvest Deva nu va trebui sa returneze sumele datorate Gabriel Resources", a afirmat Gaman.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Rosia Montana Gold Corporation poate vinde in avans aurul si argintul pe care le va extrage, pentru finantarea operatiunilor companiei, iar statul nu va incasa dividende atat timp cat Minvest Deva, actionar minoritar, va avea datorii fata de Gabriel Resources rezultate din majorari de capital.