Vizita la Minsk a delegatiei chineze condusa de presedintele Comitetului permanent al Adunarii populare a Chinei, Wu Bangguo, s-a incheiat cu semnarea a 10 acorduri, inclusiv un document care permite companiilor chineze sa participe la privatizarea intreprinderilor belaruse.

Nezavisimaia gazeta scrie ca, dupa decenii de prietenie si colaborare, Rusia nu a obtinut un asemenea drept. Printre altele, Minsk si Beijing s-au inteles in privinta construirii in capitala belarusa a unui parc industrial, finantarii proiectului de investitii de reconstructie a fabricii de hartie de la Dobrusha, precum si a hidrocentralei Vitebsk.

Potrivit ministerului belarus al energiei, in total, China va investi in sistemul energetic al fostei republici sovietice 3 miliarde de dolari. In plus, au fost semnate acorduri de parteneriat tehnico-economic, colaborare financiara in finantarea si atragerea de investitii chineze, precum si un contract de cooperare militara in vederea crearii unui sistem national de sateliti si comunicatii in Belarus.

Amploarea acestui pachet de acorduri denota, in opinia analistilor, expansiunea tot mai mare a Chinei, care, printre altele, afecteaza interesele rusesti, scrie NG. In primul rand, explica publicatia, China este interesata de aceleasi intreprinderi ca si Rusia. In al doilea rand, avand si alti pretendenti la activele sale, Belarus isi consolideaza pozitiile de negociere.

Comentand, la randul lor, subiectul, analistii politici recunosc flexibilitatea politica de care da dovada presedintele Lukasenko. In opinia lor, conditii de lucru avantajoase in Belarus poate obtine orice investitori, mai putin cei din Rusia. Motivul il constituie convingerea lui Lukasenko, potrivit careia expansiunea rusa constituie o amenintare la adresa suveranitatii tarii.