Doi fosti directori ai Petromservice au fost trimisi in judecata pentru delapidare, alaturi de alte trei persoane care vor fi acuzate de spalare de bani, prejudiciul produs de cei cinci companiei apartinand salariatilor Petrom ridicandu-se, conform procurorilor, la peste 8,5 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Prejudiciul a fost produs dupa ce Gheorghe Supeala, director general, si Zizi Anaganstopol, director financiar al SC Petromservice SA, in prezent SC PSV Company SA, au incheiat cu doua firme apartinand celorlalte persoane judecate in dosar trei contracte fictive pentru realizarea de studii. Firmele, reprezentate de Laszlo Gyorgy Kiss si Mariana Iordachescu, si ei acuzati in dosar, au primit 7.028.068 de euro fara TVA, banii fiindu-le remisi in 2008.

"Realizarea conventiilor a fost intermediata de catre inculpatul Eftime Ionut Adrian, care s-a ocupat de intocmirea tuturor formalitatilor, desi nu avea nicio calitate in cadrul niciuneia dintre societatile mentionate", scriu procurorii Parchetului instantei supreme intr-un comunicat de miercuri.

Eftime va fi si el judecat in dosar, fiind acuzat, ca si Kiss si Iordachescu, de spalare de bani.

Procurorii afirma ca cele trei contracte incheiate "au avut un caracter fictiv". Mai mult, ei spun ca toti cei judecati stiau acest lucru, "singurul scop al tranzactiilor fiind justificarea formala a operatiunilor prin care suma mentionata a fost scoasa din patrimoniul SC Petromservice SA si transferata in patrimoniul inculpatului Eftime Ionut Adrian".

Transferul banilor s-a realizat cu ajutorul Marianei Iordachescu si al lui Kiss Laszlo Gyorgy, cei doi primind in schimb un comision de aproximativ 10 la suta din valoarea contractelor.

Contractele au fost incheiate, spun procurorii, fara a fi respectata procedura interna de achizitii a Petromservice si fara ca firma salariatilor Petrom sa aiba "nevoie reala" de aceste servicii, care "nu au fost valorificate ulterior in activitatea societatii".

Anchetatorii spun ca, pentru a ascunde provenienta sumelor astfel obtinute si pentru a le putea transfera in afara Romaniei, "au fost efectuate mai multe tranzactii in care au fost implicate companii offshore la care inculpatii Kiss Laszlo Gyorgy si Ionut Adrian Eftime aveau calitatea de beneficiari reali si pe care le controlau in mod direct".

"Diferenta dintre suma incasata de la SC Petromservice SA si cea transferata lui Eftime Ionut Adrian, in cuantum de 2.920.269 de lei, reprezentand comisionul pentru activitatea de intermediere, a ajuns in patrimoniile inculpatilor Kiss Laszlo Gyorgy si Iordachescu Mariana, fie direct in conturile bancare ale acestor persoane, fie indirect, in conturile unor societati pe care acestia le controlau", afirma anchetatorii in comunicatul citat.

Prejudiciul astfel cauzat SC PSV Company SA, fosta Petromservice SA, a fost asadar estimat de procurori la 30.981.025 de lei, echivalentul a 8.406.421 la acel moment.

Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile detinute de cei cinci inculpati, precum si pe o masina a lui Ionut Adrian Eftime, caruia i-au fost blocate si conturile bancare.

Surse judiciare confirmau, anul trecut, ca anchetatorii incearca sa afle daca Vintu este beneficiarul final al celor opt milioane de euro spalate de Kiss, prin Eftime.

Sorin Ovidiu Vintu este cercetat pentru favorizarea infractorului intr-un dosar disjuns din cel in care sunt cercetati Kiss, Eftime si ceilalti acuzati de delapidare si spalare de bani in dauna Petromservice.