Salariile din sectorul privat au crescut in acest an, in medie, cu 5,1%, acest nivel fiind sub estimarile de la inceputul anului, cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6,8%, se arata in cea mai recenta editie a studiului salarial si de beneficii PayWell efectuat de PwC Romania. Studiul mai arata ca cele mai importante majorari salariale s-au inregistrat in sectorul industrial si auto, in vreme ce in sectorul bancar si comertul cu amanuntul au avut loc cele mai mici cresteri salariale.

"Sectoarele care au traversat cel mai bine criza economica, in general cele care aveau legatura cu exporturile (productia industriala si auto), au inregistrat si o dinamica salariala peste medie, in vreme ce domeniile aflate in stransa legatura cu evolutiile pietei interne (retailul sau sectorul bancar) au raportat cresteri salariale modeste, sub nivelul prognozat al inflatiei", a declarat Peter de Ruiter, partener in cadrul PwC Romania.

Potrivit datelor PayWell Romania 2011, cresterea medie a salariilor in sectorul auto in 2011 a fost de 8,9%, in productia industriala de 7,2%, in vreme ce in retail cresterea medie a salariilor a fost de doar 2,4%, iar in sectorul bancar de 2,9%.

Datele mai arata ca aproape jumatate dintre companiile participante au efectuat deja cresteri salariale, in vreme ce o treime intentioneaza sa efectueze cresteri salariale in perioada de timp ramasa pana la sfarsitul anului. In schimb, 23% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile, fie nu au luat inca nicio decizie in acest sens.

In ceea ce priveste platile extra-salariale, studiul concluzioneaza ca 66% dintre companiile din Romania acorda prime fixe (independente de performanta organizatiei si/sau de performanta individuala). In acest caz, se remarca o usoara scadere a numarului companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti. Acestea sunt acordate in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor.

Bonusurile de performanta sunt oferite, in general, managementului. In 2011, companiile si-au fixat ca tinta de plata variabila aproximativ doua salarii lunare, iar cuantumul efectiv acordat s-a ridicat la un salariu si jumatate, mai mult decat in 2010, atunci cand platile variabile s-au ridicat la doar un salariu lunar.

Pentru 2012, aproape 60% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2011 au bugetat cresteri salariale, procentul mediu fiind de 6,8%. In 2010, avansul salariilor din mediul privat a fost de 4,3%.