Guvernul a aprobat miercuri normele de aplicare a legii 153/2011 privind reabilitarea fatadelor degradate ale cladirilor, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea. Lucrarile de reabilitare a fatadelor vor fi finantate in proportie de 10% din surse proprii ale proprietarilor si de 90% din credite cu dobanzi subventionate si garantate de stat, perioada de rambursare fiind de 5 ani.

"Desi exista o lege care prevede obligativitatea reabilitarii si intretinerii fatadelor, lucrul acesta nu este pus in practica, poate si pentru faptul ca nu au fost prevazute sanctiuni. Dand posiilitatea primariilor de a reabilita fatadele imobilelor proprietate personala, cu obligativitatea de a recupera sumele cheltuite, am raspuns unei solicitari vechi si insistente a primarilor din toata tara", a declarat Elena Udrea.

In sumele solicitate prin aceste credite, proprietarii de locuinte pot inclusiv realiza lucrari de reabilitare termica, chiar daca exista separat un program de reabilitare termica dedicat special blocurilor de locuinte.

Potrivit acesteia, este o masura prin care de "satisfacem un interes public general si un drept al cetatenilor de a trai intr-un mediu sigur".

Cele mai multe astfel de cladiri se gasesc in centrele istorice, in zonele cu potential economic ridicat, in zonele foarte vizitate de turisti. In multe cazuri, aceste cladiri sunt cladiri de patrimoniu, cladiri monumente istorice, a explicat Udrea.