Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta care prevede trecerea Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in subordinea Ministerului Dezvoltarii. Acest transfer a fost facut in conditiile in care activitatile agentiei sunt in stransa legatura cu cele ale Ministerului Dezvoltarii, a afirmat ministrul Elena Udrea. Aceasta a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii intentioneaza sa realizeze un cadastru general pentru care se cauza in prezent surse de finantare. Porivit estimarilor sunt necesare circa 500 de milioane de euro.

  • "Exista o estimare, dar nu este verificata de Ministerul Dezvolarii, aproximativ 500 milioane euro la nivel national pentru a rezolva cadastrul general. Nu este vorba de un buget anual, ci multianual. Si daca am avea toti banii nu am putea face cadastrul general intr-un singur an", a declarat Udrea.

Cadastrul general ar putea fi facut cu fonduri europene sau fonduri private prin parteneriate public-private.

Prin existenta unui cadastru general, PUZ-urile si PUG-urile se vor realiza pe harta cadastrala, toate informatiile legate de aceste planuri urmand sa fie integrate la nivel national, intr-o baza de date.

"Daca am aduna proprietatile din titlurile de proprietate, asa cum au fost emise de autoritatile publice locale si instantele de judecata, am avea 40% mai mult decat suprafata tarii. Sunt foarte multe proprietati care se suprapun, sunt foarte multe persoane care detin din titluri aceeasi proprietate, sunt foarte multe procese nesfarsite pentru solutionarea acestor probleme.(...) Nu avem planuri de parcelare, avem suprapuneri de titluri de proprietate, avem multe procese la CEDO datorate acestor incurcaturi, unde Romania a fost condamnata de cateva ori", a spus ministrul Elena Udrea.