Rusia va urmari "foarte atent" derularea anchetelor Uniunii Europene, care a efectuat inspectii surpriza in mai multe locatii ale gigantului Gazprom din Europa, a declarat luni premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP.

"Guvernul rus va urmari de o maniera foarte atenta ceea ce se intampla in jurul Gazprom", a afirmat Putin, in cadrul unei intalniri cu presedintele grupului, Alexei Miller, potrivit declaratiilor postate pe site-ul guvernului de la Moscova.

Comisia Europeana a efectuat, martea trecuta, inspectii inopinate la sediile companiilor din sectorul gazelor naturale din Europa, in cadrul unei anchete ce vizeaza in principal gigantul rus Gazprom. Autoritatile de concurenta europene au efectuat inspectii la 20 de locatii din zece state din Europa Centrala si de Est si au vizat inclusiv operatiunile Gazprom din Germania si Cehia. Printre companiile vizate de inspectiile autoritatilor de concurenta se numara si RWE, Eon si OMV.

Grupul Gazprom a confirmat ca sediile sale din Germania si Cehia au fost perchezitionate si a anuntat ca societatile pe care le controleaza vor face tot posibilul sa isi indeplineasca obligatiile contractuale si, in acelasi timp, sa sprijine actiunile oficialilor Comisiei Europene, potrivit Financial Times.

Gazeta.ru arata ca au avut loc inspectii la sediile Gazprom Germania si Vemex (grup ceh detinut in proportie de 51% de Gazprom Germania), in vreme ce presa din Lituania scrie ca Lietuvos Dujos, companie la care grupul rus detine 37,1% din actiuni, a fost, de asemenea, perchezitionata.

Unul dintre motivele care au dus la declansarea acestei investigatii este plangerea impotriva Gazprom depusa in luna ianuarie de catre Lituania, in care gigantul rus este acuzat de abuz de pozitie dominanta in calitatea sa de furnizor principal de gaz si actioneaza pentru a impiedica liberalizarea pietei de energie din statul baltic. Autoritatile de la Vilnius au aratat ca pozitia Gazprom in ceea ce priveste furnizarea si distributia de gaze pune in pericol securitatea energetica pe termen lung a Lituaniei.