Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, acordarea unor ajutoare de stat in valoare totala de 779 de milioane de lei pentru producatorii agricoli, in perioada 2011-2012, a declarat premierul Emil Boc. O mare parte din bani, 380 de milioane de lei, este destinata ajutorului pentru achizitionarea motorinei folosite in agricultura. Banii sunt prevazuti pentru perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012.

"Astazi, am adoptat o Hotarare de Guvern prin care acordam ajutoare de stat producatorilor agricoli, pentru perioada 2011-2012, in valoare de aproximativ 200 milioane de euro. Cea mai mare parte a alocarii de astazi, pe care am aprobat-o, se refera la ajutorul de stat pentru motorina utilizata in agricultura. Este vorba de 380 milioane, din 779, cate au fost aprobate astazi, ca un element direct si pragmatic de sustinere a acestui sector, prin contributia bugetului de stat", a declarat Boc.

Acesta a mai spus ca din 16 octombrie vor incepe platile pentru suprafata. "Adica, un avans de 42 euro pe hectar. In total, vorbim de 400 milioane de euro. Din decembrie, se va face restul platilor de 500 milioane de euro din bugetul comunitar, urmand ca din bugetul de stat sa se acorde inca 500 milioane de euro", a spus Boc.

Ajutoarele se acorda crescatorilor de pasari si porcine pentru realizarea angajamentelor asumate in ceea ce priveste bunastarea si protectia animalelor- suma de 350 de milioane de lei - si pentru activitatile de ecarisaj- suma de 5,815 milioane de lei.

Sprijinul financiar aprobat de Guvern include, de asemenea, ajutoarele de stat pentru motorina utilizata in agricultura- suma de 380,995 milioane de lei - precum si plata primelor de asigurare - 42,549 milioane de lei - pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si incurajarea acestora sa asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine.