Tribunalul Prahova a confirmat legalitatea amenzii aplicate de Consiliul Concurentei companiei TCE 3 Brazi din Piatra Neamt, controlata de Culita Tarata, pentru refuzul de a se supune inspectiei inopinate a autoritatii de concurenta, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. In cadrul investigatiei pe piata painii si pe pietele conexe acesteia, Consiliul Concurentei a sanctionat in anul 2008 compania TCE 3 Brazi cu amenda in valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, acesta fiind primul caz in care un agent economic nu a permis inspectorilor de concurenta efectuarea inspectiei inopinate.

Societatea a contestat in instanta actul de sanctionare, dar atat Judecatoria Piatra Neamt cat si Tribunalul Prahova, prin hotarare irevocabila, au constatat legalitatea si temeinicia acestuia, respingand pe fond plangerea societatii, se mai arata in comunicat.

Conform legii, in cazul in care o societate refuza sa se supuna inspectiei, Consiliul Concurentei poate aplica amenzi intre 0,1% si 1% din cifra de afaceri totala realizata de societate, in anul anterior sanctionarii.

Inspectia inopinata reprezinta cel mai important instrument de investigatie al autoritatii de concureta, datorita eficientei sale in obtinerea probelor asupra savarsirii de practici anticoncurentiale.

Potrivit dispozitiilor legale, Consiliul Concurentei poate, in baza unei autorizari judiciare, sa efectueze inspectii in orice alte spatii, inclusiv domiciliul, terenuri sau mijloace de transport apartinand conducatorilor, administratorilor, directorilor si altor angajati ai agentilor economici sau asociatiilor de agenti economici supusi investigatiei.