Consiliul Concurentei a amendat companiile Baxter, Belupo si distribuitorii acestora cu 7,8 milioane de lei pentru incheierea unor intelegeri privind interzicerea exportului de produse Baxter, respectiv Belupo din Romania catre alte piete, potrivit unui comunicat al autoritatii. Cele doua investigatii privind interzicerea exportului de produse Baxter si Belupo au fost declansate de Consiliul Concurentei, din oficiu, in septembrie 2009.

"Aceste intelegeri anticoncurentiale au avut ca obiect restrangerea concurentei prin izolarea pietei romanesti si impiedicarea comertului cu produse Baxter si Belupo pe alte piete, inclusiv in cadrul pietei comune. Intelegerile de acest fel, incheiate intre cei doi furnizori de medicamente si distribuitorii acestora, sunt considerate incalcari grave atat ale prevederilor legii concurentei, cat si ale Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinele Consiliului Concurentei.

Compania americana Baxter si distribuitorii acesteia, Actavis, Farmaceutica Remedia si Sofmedica, au fost amendati cu 5,99 milioane de lei (aproximativ 1,39 milioane de euro) pentru incheierea unor intelegeri care contineau clauze privind interzicerea exportului de produse Baxter. Astfel, Baxter a fost amendata cu 1,36 milioane de lei (315.000 euro), Actavis cu 2,98 milioane de lei (691.011 euro), Farmaceutica Remedia cu 1,05 milioane de lei (243.720 Euro), Sofmedica a fost sanctionata cu 598.048 lei (139.080 euro).

Companiile Baxter si Farmaceutica Remedia si-au recunoscut fapta si, ca urmare, au beneficiat de o reducere de 20% a amenzii.

Compania Belupo, lijekovi & kozmetica din Croatia si distribuitorul acesteia in Romania, A&G Med Trading, au fost amendati cu aproape 1,88 milioane de lei (435.264 euro) pentru incheierea unei intelegeri care continea o clauza privind interzicerea exportului de produse Belupo.

Belupo Croatia a fost sanctionata cu 5.823 lei (aproximativ 1.350 euro), iar A&G Med Trading cu 1,87 milioane de lei (433.915 euro).

Deciziile Consiliului Concurentei pot fi atacate la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ, in termen de 30 de zile de la comunicare.

Baxter International se axeaza in principal pe produse pentru tratarea hemofiliei, bolilor de rinichi, tulburarilor sistemului imunitar si alte afectiuni cronice si acute. Compania americana a avut in 2010 vanzari totale de 12,8 miliarde de dolari.

Compania croata Belupo produce medicamente care trateaza afectiuni ale pielii, inimii si vaselor de sange, sistemului nervos central, aparatului muscular si sistemului gastrointestinal. Belupo si-a inceput activitatea in 1970 ca producator de medicamente generice, iar in prezent are 1.250 de angajati. Compania este prezenta pe pietele din Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Slovacia, Cehia, Rusia, Romania si Kosovo.