Socar, compania petroliera de stat din Azerbaidjan, va investi anul viitor circa 100 milioane de dolari in Romania, a declarat luni Rovnag Abdullayev, presedintele Socar, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Botosani, potrivit Agerpres. El a aratat ca Socar va deschide in acest an 15 statii de carburanti in Romania, numarul acestora urmand sa creasca in 2012.

"Deja pregatim un nou plan de investitii. Anul viitor vor continua aceste investitii si o sa ajungem la 100 de milioane de dolari. Avem un plan de investitii pe toata tara", a declarat Abdullayev.

Totodata, el a mai aratat ca sustine ca interesul Azerbaidjanului este de a dezvolta relatiile economice atat cu Romania, cat si cu Uniunea Europeana.

"Exista deja o relatie la un nivel foarte inalt intre Azerbaidjan si Uniunea Europeana. Azerbaidjanul este o tara foarte importanta in asigurarea energiei pentru Uniunea Europeana. Avem deja contractele semnate cu Uniunea Europeana. Rezervele de gaz si petrol din Azerbaidjan trebuie sa ajunga in Uniunea Europeana", a precizat Rovnag Abdullayev.

Compania publica de petrol si gaze din Azerbaidjan, a facut o achizitie considerata surprinzatoare de analistii pietei la inceputul anului 2011. Azerii au cumparat atunci 90% din Romtranspetrol, o companie detinuta de familia controversatului afacerist Iulian Berescu, ce detine o retea de 15 benzinarii localizate in nordul Moldovei. Compania azera intentioneaza extinderea acestei retele pana la 300 de benzinarii.