MF Global, una dintre cele mai mari firme de brokeraj din Statele Unite, a depus luni bilantul, devenind astfel primul mare grup de pe Wall Street care a cazut victima crizei datoriilor suverane europene, pe care a pariat masiv, relateaza AFP.

Jon CorzineFoto: Reuters

Consiliul de administratie a plasat grupul sub legea falimentului, pentru a "proteja activele", se arata intr-un comunicat. Potrivit dosarului de depunere a bilantului inaintat unui tribunal new-yorkez, grupul detinea la 30 septembrie active in valoare de 41 de miliarde de dolari si pasive de 39,7 miliarde, devenind astfel al optulea mare faliment din Statele Unite incepand cu 1980. Societatea a pariat masiv pe redresarea obligatiunilor europene.

MF Global, una dintre cele mai mari firme din lume in ceea ce priveste materiile prime si produsele derivate, se afla intr-o pozitie foarte delicata din cauza pierderilor mult mai grave decat cele anuntate saptamana trecuta.

Aflat in vizorul pietelor inca din vara, grupul new-yorkez recunoscuse cu aceasta ocazie ca este expus cu 6,3 miliarde de dolari la datoria publica europeana, dintre care peste jumatate in Italia si peste un miliard in Spania.

Agentiile de rating au amenintat imediat ca vor retrograda firma in categoria "junk", ceea ce ar fi insemnat sfarsitul activitatii sale.

Standard & Poor's a atribuit luni MF Global ratingul D, rezervat societatilor in incetare de plati.

In fata speculatiilor legate de aceasta firma, filiala new-yorkeza a bancii centrale a Statelor Unite anuntase in cursul zilei de luni ca intrerupe tranzactiile cu grupul.

Bursa din Chicago a precizat la randul sau ca nu mai autorizeaza brokerii firmei sa lucreze, iar societatile care se foloseau de serviciile acestora au fost autorizate doar sa-si lichideze pozitiile.

Potrivit Wall Street Journal, conducatorii MF Global au lansat in timpul week-end-ului o ultima tentativa de salvare, negociind cu Interactive Brokers Group, care a luat in calcul la un moment dat sa cumpere activele grupului pentru aproximativ un miliard de dolari. Dar discutiile nu au avut niciun rezultat.

Falimentul grupului va trimite o unda de soc pe piete dar consecintele nu ar urma sa fie la fel de importante ca falimentul Lehman Brothers din 2008.

Este totusi "cea mai importanta victima americana pana in prezent in urma crizei datoriilor europene", a subliniat analistul Chris Low de la FTN Financial.

"Din fericire, situatia societatii este unica. Pariul lui Corzine asupra datoriilor suverane este motivul situatiei in care se afla banca. Potrivit autoritatilor, celelalte mari entitati americane nu sunt expuse", a notat acesta.

Depunerea bilantului reprezinta un esec pentru presedintele director general al grupuluil, Jon Corzine. Fost co-presedinte al Goldman Sachs si guvernator democrat al statului New Jersey (Est) in perioada 2006 - 2010, el a preluat in martie 2010 fraiele societatii, fosta filiala britanica a Man Group. Sub conducerea sa, grupul s-a diversificat, apropiindu-se de o veritabila banca de investitii, si a pariat masiv pe datoria europeana.