Oficialii FMI au solicitat Guvernului sa prezinte o "foaie clara de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi, precum si pentru liberalizarea preturilor gazelor naturale si electricitatii la companii si populatie, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

"Oficialii FMI au cerut sa li se prezinte o foaie clara de parcurs privind privatizarea companiilor de stat, inclusiv procedura avuta in vedere, precum si o strategie concreta de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energia electrica pentru companii si populatie", au aratat sursele citate, la finalul discutiei de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.

Un astfel de plan concret a fost solicitat si pentru reforma sistemului de sanatate.

Potrivit surselor, oficialii FMI au apreciat masurile de reforma initiate in ultima perioada in anumite domenii, precum cele coordonate de Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei.

Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest, pentru ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu sase societati.

Primele companii la care vor fi adusi manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

In plus, FMI insista ca Guvernul sa cedeze controlul la mai multe companii de stat, in special din transporturi si energie, considerand ca investitorii sunt mai degraba interesati de pachete majoritare decat de preluarea unpr participatii minoritare.

Printre numele vehiculate se numara viitoarele complexe energetice Oltenia si Hunedoara.

In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.