Productia industriala a crescut in primele noua luni ale anului cu 6,8% comparativ cu perioada similara din 2010, avans sustinut de toate cele trei sectoare industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna septembrie, productia industriala a crescut cu 15,1% fata de luna precedenta si cu 5,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Datele INS arata ca industria prelucratoare a crescut cu 7,1%, iar industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu cate 5,6%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+12,7%), in industria bunurilor de capital (+6,4%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,3%), in industria energetica (+4,1%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,0%).

In luna septembrie 2011, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 15,1%, datorita avansului industriei prelucratoare (+18,5%). Celelalte doua sectoare industriale, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, au scazut cu 1,5%, respectiv cu 1,2%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+44,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,5%), industria bunurilor intermediare (+8,1%) si industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Industria energetica a scazut cu 2,0%.

Comparativ cu septembrie 2010, productia industriala a crescut cu 5,5%. Cea mai mare crestere a fost intregistrata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+9,7%), urmata de industria prelucratoare (+5,1%) si industria extractiva (+4,4%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+10,2%), in industria bunurilor de capital (+5,4%), in industria energetica (+5,0%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,3%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 5,3%.