Consiliul Concurentei a anuntat joi ca a trimis raportul de investigatie privind o posibila intelegere pe piata comercializarii carburantilor privind retragerea de pe piata a sortimententului de bezina Eco Premium companiilor implicate in aceasta ancheta, care potrivit unor surse HotNews.ro sunt OMV Petrom, Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol. Reprezentantii autoritatii de concurenta arata ca trimiterea raportului catre companiile investigate este doar o etapa in cadrul procedurii de investigatie si nu echivaleaza cu o decizie finala asupra cazului.

Conform procedurii, companiile au la dispozitie 30 de zile pentru a trimite in scris observatii asupra raportului de investigatie. Apoi, companiile au posibilitatea de a-si sustine punctul de vedere in cadrul unei sedinte de audiere, ce va avea loc pe data de 21 decembrie 2011.

Dupa audiere, Plenul Consiliului Concurentei va delibera si va lua o decizie cu privire la existenta unei incalcari a legislatiei concurentei.

"Orice investigatie a Consiliului Concurentei se finalizeaza cu un raport ce contine concluziile investigatiei. In cadrul acestui raport, echipa de investigatie face propuneri privind posibila practica anticoncurentiala, dar decizia finala este a Plenului, dupa ce audiaza toate partile implicate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-un comunicat remis HotNews.ro

In situatia in care practicile anticoncurentiale se confirma si Plenul Consiliului Concurentei decide sanctionarea companiilor implicate, amenda poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri. Orice decizie a Consiliului Concurentei poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti in 30 de zile de la comunicare.

Autoritatile nationale de concurenta au obligatia de a informa Comisia Europeana in cazul in care practicile anticoncurentiale investigate pot afecta comertul intre statele membre. Schimbul de informatii realizat in acest context, intre autoritatile nationale de concurenta si Comisia Europeana, este confidential.

Reamintim ca, in acest an, investigatia derulata de Consiliul Concurentei pe piata comercializarii carburantilor a fost disjunsa in doua investigatii distincte. Investigatia finalizata se refera la o posibila intelegere intre companiile active pe piata comercializarii carburantilor privind retragerea de pe piata a sortimententului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom a anuntat miercuri ca a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Compania mai arata ca pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti.

Surse apropiate investigatiei au declarat pentru HotNews.ro ca celelalte companii vizate de Consiliul Concurentei sunt Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol. Rompetrol ar beneficia de circumstante atenuante, sustin aceleasi surse.

Investigatia din Romania realizata de Consiliul Concurentei s-ar putea extinde, prin implicarea DG Competition din Comisia Europeana, si la companiile care sint actionari-majoritari la firmele investigate in Romania, sustin surse apropiate dosarului.