Ministerul Economiei a publicat proiectele de Hotarare de Guvern privind listarea la bursa a unui pachet de 10% din actiunile producatorilor de energie Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Aceasta actiune vine dupa ce, la inceputul lunii noiembrie, statul a votat impotriva admiterii la tranzactionare pe bursa a actiunilor Nuclearelectrica.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea strategiei de vanzare a unor actiuni emise de Hidroelectrica prin metode specifice pietei de capital, capitalul social al producatorului de energie va fi majorat cu 12,49%, din care 10% va fi oferit spre subscriere prin oferta publica primara, iar restul de 2,49% vor fi oferite spre cumparare actionarilor minoritari pentru a-si exercita dreptul de preferinta de subscriere.

In cazul Nuclearelectrica, capitalul social va fi majorat cu 11,077%, din care 10% va fi oferit spre subscriere prin oferta publica primara, iar restul vor fi oferiti spre subscriere actionarilor minoritari.

In proiect nu se precizeaza cat estimeaza Guvernul ca va obtine din vanzarea acestor participatii, insa arata ca cheltuielile pentru pregatirea si realizarea ofertei publice primare de actiuni, precum si orice alte cheltuieli necesare pentru finalizarea cu succes a ofertei publice primare de actiuni si admiterea la tranzactionare vor fi suportate de cele doua companii.

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Nuclearelectrica din data de 7 noiembrie, statul a votat impotriva admiterii la tranzactionare la categoria I a pietei reglementate administrata de Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor companiei, precizand ca subiectul admiterii la tranzactionare a producatorului de energie va fi reluat dupa aprobarea de catre Guvern a strategiei de privatizare.

Guvernul Romaniei este actionarul majoritar la celor doi producatori de energie, in vreme ce Fondul Proprietatea detine 19,94% din Hidroelectrica si 9,79% din Nuclearelectrica.