Pe cand guvernele si cetatenii Europei Rasaritene se luptau cu actuala criza financiara si incercau sa se imprumute de la institutiile financiare internationale, miliarde de euro circulau in regiune printr-un sistem ilegal, paralel, ce imbogatea personaje ale crimei organizate si politicieni corupti.

Sistemul este cladit pe sute, probabil mii de companii-fantoma in continua transformare. Ele exista doar pe hartie si par sa fie operate de oameni normali care, de fapt, sunt simpli imputerniciti. Multi nu stiu ca numele lor apar in documente oficiale drept "chipuri" ale unei companii. Altii sunt naivi sau nepasatori.

Lorzii crimei organizate si birocrati guvernamentali corupti folosesc aceste companii existente doar pe hartie, conduse de imputerniciti, pentru a transforma miliarde obtinute ilegal in averi utilizabile. Delictele pe care le comit nu se intorc impotriva lor ca urmare a acestui subterfugiu, iar imputernicitii nestiutori sunt lasati sa suporte singuri consecintele unor fapte care nu le apartin.

"Aceste metode sunt folosite pentru spalarea banilor in orice tip de activitate criminala internationala - trafic cu droguri, arme sau carne vie, criminalitate financiara precum evaziunea fiscala ce s-a numarat printre cauzele actualei crize din zona euro, sau finantarea terorismului. Actualul sistem deschide sistemul financiar global catre aceste tipuri de activitati criminale", a spus Anthea Lawson, sefa Campaniei privind Bancile a Global Witness, o organizatie internationala activa in combaterea coruptiei.

"Una dintre principalele noastre constatari este ca 20-25% din totalul opioidelor produse la nivel global sunt confiscate. In cazul cocainei, ajungem la aproximativ 40%. In cazul spalarii de bani, vorbim de 0,2%", a spus Thomas Pietschmann de la departamentul de studii si analiza amenintarilor al Biroului Natiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor si a Crimei Organizate.

Unele dintre aceste companii implicate in spalarea banilor au fost identificate de jurnalistii de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Ele au trasaturi comune. Nu au birouri sau angajati. Nu platesc taxe si, adesea, nu raporteaza nicio activitate catre forurile de reglementare. Proprietarii lor reali se ascund in spatele unor imputerniciti - persoane cu care nu au nicio legatura - care apari ca director sau actionari. Sunt inregistrate de agenti de inregistrare offshore despre care se stie ca lucreaza cu crima organizata. Sunt fantome financiare si singura lor proprietate este, de obicei, un cont intr-o banca ruseasca sau letona.

Unele sunt inchise acum. Unele au fost folosite chiar daca au fost inchise. Altele le vor lua, probabil, locul.

Companiile fantoma - a descoperit OCCRP - se impletesc intr-o nevazuta platforma financiara globala de tip offshore. Ele abia se intrezaresc in detaliile obscure ale catorva procese, acolo unde au fost detectate activitati criminale. Altfel, ele raman pur si simplu conturi private ale unor companii private care fac afaceri private. Nimeni nu vede intregul puzzle - doar cateva piese.

"Institutiile responsabile sa aplice legea pe intreg mapamondul detecteaza oficialitati corupte si grupari de crima organizata, dar cazurile sunt disparate. Ele lupta cu indivizi, nu cu intregul sistem", a spus Ruslan Milchenko, fost operativ al Departamentului de Crima Fiscala al Politiei din Moscova, in prezent sef al centrului anticoruptie Analize si Securitate. "Dupa cum ne arata, practic toate cazurile, criminali din parti complet diferite ale lumii folosesc aceleasi tehnologii pentru a plimba bani prin banci, pentru a-i spala prin zeci de companii-fantoma si apoi pentru a-i trimite in zone offshore folosind companii-paravan si directori nominali".

Platforma le permite politicienilor corupti si gruparilor de crima organizata din Mexis si America de Sud, Asia, Rusia si alte tari est-europene sa scape de taxe, sa jefuiasca resursele statului si sa spele bani generati prin coruptie si criminalitate.

Un om din interior

Le Duc Hoa, om de afaceri vietnamez, cunoaste bine sistemul. Este in capitala Romaniei, Bucuresti, asteptand sa fie judecat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si activitati de crima organizata.

"Sa spunem ca unii parteneri ne cer sa mutam niste bani dintr-un loc in altul", spune el. "Ii ajutam, dar nu stim unde sunt banii. Nu este treaba noastra. Noi facem doar un favor. Bineinteles, acesta este un exemplu imaginar".

Procurorii romani spun ca Le Duc Hoa a deturnat peste 800 de milioane de dolari si conduce crima organizata asiatica din Europa de Est, cu legaturi in Rusia si Ucraina. Gruparile criminale asiatice folosesc si ar putea fi o parte dintre arhitectii platformei de imputerniciti.

Reporterii OCCRP au obtinut datele bancare ale trei dintre companiile care formeaza o parte din aceasta platforma: Tormex Ltd, Sirena si Nominex. Ei au filtrat mii de tranzactii financiare, nenumarate tranzactii bancare si interviuri cu numerosi oameni pentru a face legaturi intre ceea ce parea, initial, o mare de afaceri financiare aleatoare si coincidente stranii.

Reporterii au descoperit:

In conturile bancare ale companiilor-fantoma cheie apareau mii de tranzactii spre si dinspre sute de companii offshore sau companii-fantoma locale. Companiile-cheie transferau, toate, fonduri catre o parte din acelasi grup de companii-fantoma.

In cazul tuturor companiilor offshore si al multora dintre companiile locale, directori imputerniciti apareau in locul proprietarilor reali.

Multe dintre companiile implicate erau inregistrate de GT Group in Noua Zeelanda si de Midland Consult la Londra - doua companii care au inregistrat multe companii in vederea activitatilor de crima organizata.

Multe dintre transferuri proveneau de la companii legitime, dar, adesea, erau destinati unor afaceri suspecte, in care niciun contract nu a fost vreodata indeplinit de catre compania offshore imputernicita, iar banii au fost restituiti de catre o alta companie fantoma.

Multe tranzactii aveau legatura cu persoane sau afaceri implicate in activitati criminale.

Printre utilizatorii platformei se numara nu doar crima organizata asiatica, ci si oameni care s-ar putea afla in spatele activitatilor de coruptie demascate de Serghei Magnitski, un neinfricat avertizor de integritate care a murit recent in inchisoare, in circumstante suspecte. Platforma include un grup de oameni de afaceri moldoveni anchetati pentru frauda. Include banci si companii implicate intr-unul dintre cele mai grave cazuri de spalare de bani din istoria SUA - presupusa spalare, de catre Banca Wachovia, a unor fonduri de miliarde apartinand cartelului de droguri Sinaloa.

Seria "Platforma Imputernicitilor" are in vedere companiile, imputernicitii, bancile si agentii de inregistrare care formeaza aceasta retea.

Volumele luate in considerare sunt ametitoare. Tormex Ltd, o companie-fantoma identificata de OCCRP, a fost deschisa in Noua Zeelanda in 2007. 15 luni mai tarziu, va fi inregistrat tranzactii de peste 680 de milioane de dolari.

O mare parte din retea a fost construita prin companii fantoma si imputerniciti din Rusia. Milcenko a spus ca cifrele oficiale ale Bancii Centrale arata ca, in 2011, 250.000 de firme rusesti nu au platit taxe si au depus rapoarte anuale in care anuntau activitati zero. Simultan, Banca Centrala a descoperit ca peste 4 trilioane de ruble (130 de miliarde de dolari) au trecut prin conturi ale acestor companii inactive.

"Este aproape jumatate din bugetul Rusiei in 2011", a spus el. Iar acestea sunt doar cifrele contabilitatii oficiale.

"Neoficial, credem ca din cele 5 milioane de firme inregistrate in Rusia, 3 milioane sau chiar mai mult sunt companii-fantoma, care nu au activitati comerciale reale si au drept scop doar sa spele bani", a spus Milcenko.

Rusia nu este singura.

"80% din toate cazurile mari de coruptie pe care le-am identificat implica o companie sau un trust", a spus Emile Van der Does de Willebois, expert senior pentru Sectorul Financiar al Initiativei de Recuperare a Activelor Furate a Bancii Mondiale/ONU. "Raspandirea lor in aceste cazuri este foarte ridicata. Iar aceste vehicule corporatiste au fost ele insele atat 'on-shore' si 'offshore'", a adaugat el, insistand ca anchetatorii "nu pot doar sa arate cu degetul vreo insula exotica".

Un proiect al the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Reporteri:

Mihai Munteanu-OCCRP

Roman Anin-Novaya Gazeta, Russia

Arta Giga-Nothing Personal, TV3 Latvia

Inga Springe-Re:Baltica; The Baltic Center for Investigative Journalism, Latvia

Vlad Lavrov-Kyiv Post, Ukraine

Valerie Hopkins-OCCRP

Stevan Dojcinovic-CINS-The Serbian Center for Investigative Journalism

Graham Stack-freelance, Ukraine

Miranda Patrucic-CIN, Bosnia and Herzegovina

Editori:

Drew Sullivan, OCCRP

Rosemary Armao, OCCRP

Coordonator:

Paul Cristian Radu, OCCRP