Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata pentru luna octombrie la 7,3%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) a fost de 727.000 persoane, cu 28.000 mai putini decat in septembrie.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 8,1% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte, cu varsta cuprinsa intre 25 si 74 ani, rata somajului BIM a fost estimata la 5,7% pentru luna octombrie (6,5% in cazul barbatilor si 4,7% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 70,5% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna octombrie.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.