Erste Bank a anuntat miercuri, printr-o nota transmisa BVB, incheierea unui "acord ferm" cu SIF Moldova pentru a achizitiona participatia de 6% la Banca Comerciala Romana. Reprezentantii grupului austriac arata ca in urma vanzarii participatiei la BCR, SIF Moldova va primi bani si actiuni Erste, ca si in cazul celorlalte SIF-uri care au incheiat un acord cu Erste.

SIF Moldova va vinde 136,27 milioane de actiuni BCR, din care 103,02 milioane actiuni la un pret de 1,0385 lei/titlu, iar 33,25 milioane actiuni - emise in 2011 in urma incorporarii profitului aferent anului 2010 - la un pret de 0,5 lei/actiune. Contributia in numerar se ridica la 28,4 milioane de euro.

Totodata, societatea va primi actiuni Erste Group Bank in schimbul a 515.104.687 actiuni BCR, la o rata de schimb de 127,9583 actiuni BCR pentru o actiune Erste emisa.

Termenii financiari ai tranzactiei sunt neschimbati fata de acordul preliminar cu celelalte patru SIF-uri, anuntat la data de 14 septembrie 2011.

Dupa implementarea acordului, SIF Moldova va detine pana la 1% din Erste Group. SIF Moldova poate vinde maximum 25% din actiunile Erste Group Bank imediat dupa achizitionare, precum si dupa 6, 12 si 18 luni de la momentul achizitiei.

Acordul prevede ca SIF Moldova renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

Erste Group Bank a anuntat pe 14 septembrie incheierea unui acord de principiu cu patru societati de investitii financiare (SIF), actionari minoritari ai Bancii Comerciale Romane (BCR) - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - prin care grupul austriac va achizitiona un pachet de 24,12% din actiunile BCR. SIF Moldova nu a luat parte la acest acord si a negociat separat.