​Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pana la sfarsitul anului viitor actiunile a 14 societati importante aflate in subordinea sa. La unele vor fi vandute pachete minoritare, la altele pachete majoritare. Pe lista se afla Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Elcen Bucuresti, viitoarele complexuri Oltenia si Hunedoara etc.

Companiile energetice se lupta cu preturile mici de pe bursaFoto: Agerpres

Lista companiilor care vor fi privatizare in cursul anului viitor a fost convenita cu reprezentantii Fondului Monetar International.

  • Potrivit Ministerului  Economiei, vor fi vandute pachetele majoritare la mai multe companii: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.
  • Pentru Electrica Distributie vor fi oferite pachete minoritare de actiuni.
  • Pe lista Ministerului Economiei se afla alte 6 companii care vor fi supuse mecanismelor pietei de capital in cursul anului viitor: OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

In cadrul vanzarii pachetelor majoritare de actiuni, etapele principale constau in selectia consultantului juridic, a consultantului pentru tranzactia de privatizare si a procesului insusi de privatizare. "In ceea ce priveste metoda de privatizare a acestor operatori economici, aceasta va fi stabilita in baza recomandarilor consultantilor de privatizare cu care se vor incheia contractele de consultanta", se arata intr-un raspuns al Ministerului Economiei transmis la solicitarea HotNews.ro.

Stadiul privatizarilor

  • In cazul Oltchim sunt analizate, in prezent, ofertele depuse pentru acordarea de consultanta in procesul de privatizare. Companiile aflate in competitie sunt PricewaterhouseCoopers Management Consultants, KPMG Romania si banca de investitii Taylor-DeJongh. Procesul de privatizare va fi finalizat in prima parte a anului 2012, sustine Ministerul Economiei.
  • In ceea ce priveste Cupru Min, trebuie depuse oferte de privatizare pana pe 17 ianuarie 2012. Procesul de privatizare va fi finalizat in prima parte a anului 2012, sustine Ministerul Economiei.
  • In ceea ce priveste S.C. Filiala de Intretinere si Servicii Energetice “Electrica Serv” S.A. si S.C. Electrica Furnizare S.A. sunt in derulare procedurile pentru incheierea, de catre S.C. Electrica S.A., a contractului de consultanta juridica pentru selectarea, contractarea si monitorizarea indeplinirii obligatiilor contractuale in cadrul serviciilor de consultanta pentru privatizarea acestor operatori economici.
  • Conform celor convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, procesele de privatizare a companiilor Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara se vor derula pe tot parcursul anului 2012, pana la sfarsitul acestuia.

Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si CEZ (Oltenia). Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furnizare a energiei.

Pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia si Complexului Energetic Hunedoara, procesul este mai complicat avand in vedere ca cele doua societati inca nu au fost infiintate propriu-zis.

Guvernul a aprobat in octombrie actul normativ privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Dupa esecul infiintarii mamutilor energetici Electra si Hidroenergetica, Ministerul Economiei a demarat procesul de infiintare a doua noi companii mai mici. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C. Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A..

  • Capitalul social al celor doua societati comerciale nou-infiintate se va constitui prin preluarea activelor si pasivelor aferente societatilor comerciale reorganizate, pe baza bilantului contabil intocmit la data de 31 decembrie 2010, care va fi actualizat conform legii.
  • In termen de 60 de zile de la data inregistrarii companiilor se vor incheia protocoale de predare-preluare a activului si pasivului preluat de la societatile care au fuzionat.

Vanzari pe bursa

Pe lista Ministerului Economiei se afla 6 companii care vor fi supuse mecanismelor pietei de capital in cursul anului viitor. Conform celor convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, toate ofertele de vanzare prin mecanisme ale pietei de capital vor fi derulate astfel: in primul semestru al anului 2012 ofertele de actiuni la OMV Petrom (9,84%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%), urmand ca in a doua parte a anului sa fie oferite pachetele de actiuni nou emise reprezentand 10% din capitalul social al Hidroelectrica si respectiv Nuclearelectrica.

Pentru Transelectrica a fost semnat luna trecuta contractul de intermediere cu Banca Comerciala Romana, SSIF INTERCAPITAL INVEST SA si SWISS CAPITAL SA.

Pentru Transgaz a fost dat publicitatii, pe plan intern si international anuntul pentru selectarea intermediarului autorizat pentru derularea ofertei publice secundare de vanzare a pachetului de actiuni reprezentand 15%.

In ceea ce priveste Romgaz, pe 28 noiembrie a fost lansat anuntul pentru selectarea intermediarului autorizat pentru derularea ofertei publice secundare de vanzare si admiterea la tranzactionare a actiunilor companiei pe piata administrata de catre BVB.

  • Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni, conform angajamentelor, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM  a fost sub nivelul necesar de 80%.