Excedentul comercial al Chinei a scazut cu 12,6% in 2011, la 160 miliarde de dolari, a anuntat joi ministrul Comertului, Chen Deming, citat de agentia de presa China Noua, in conditiile in care economia chineza a fost afectata de diminuarea cererii de pe pietele cheie de export. In 2010, excedentul comercial al celei de-a doua economii a lumii, care ramane dependenta de exporturi pentru crestere economica, a fost de 183,1 miliarde de dolari.

Oficialul a mai declarat ca volumul schimburilor comerciale - importuri plus exporturi - a crescut cu este 20%, la 3.600 miliarde de dolari.

Analistii arata ca reducerea excedentului comercial in 2011 este in linie cu asteptarile pietei, avand in vedere ca avansul exporturilor s-a temperat.

"Reducerea excedentului nu a reprezentat o surpriza. Mediul extern este motivul pentru care cresterea exporturilor s-a temperat, insa vedem si o crestere semnificativa a importurilor", a declarat Zuo Xiaolei, economist-sef la Galaxy Securities din Beijing.

Excedentul comercial al Chinei este un subiect de frictiune cu partenerii sai comerciali, in special cu Statele Unite care are un deficit comercial urias in relatia cu China.

Autoritatile de la Washington spun ca acest dezechilibru se datoreaza partial subevaluarii yuanului, care ofera un avantaj competitiv neloial produselor chinezesti pe piata americana.

La randul sau, guvernul de la Beijing urmareste sa acorde o importanta mai mare cererii interne, pentru a face economia mai putin dependenta de exporturi, care sunt afectate de dificultatile economice din tarile dezvoltate.