Romania este una dintre putinele tari europene in care exista prevederea potrivit careia incalcarea Legii Concurentei poate fi fapta penala, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei la prezentarea bilantului pe 2011. Potrivit acestuia, nimeni "nu a intrat in puscarie" din cauza nerespectarii legii concurentei. "Dar vrem s-o vedem si in practica (n.red. prevederea). Vrem sa avem un exemplu de succes ca pe baza lui sa putem construi mai departe", a mai spus Chiritoiu. Potrivit datelor prezentate de acesta, Consiliul Concurentei a aplicat in 2011 amenzi de 83 milioane euro, adica 80% din totalul amenzilor aplicate in 11 ani de existenta a institutiei.

Chiritoiu a precizat ca 2011 a fost un an exceptional avand in vedere ca au fost incheiate multe investigatii importante. Consiliul Concurentei a finalizat 24 investigatii privind incalcarea legii concurentei (din care 8 mai vechi de 3 ani), comparativ cu 18 in 2010. De asemenea, au fost finalizate 2 investigatii sectoriale (pe piata distributiei angro de medicamente din Romania si pe piata energiei termice din Municipiul Bucuresti).

Din cele 24 investigatii, 11 s-au finalizat cu sanctiuni (fata de 8 in 2010): 2 pentru abuz de pozitie dominanta, 4 pentru intelegeri pe verticala intre producatori- distribuitori- vanzatori, 3 pentru intelegeri tip cartel si 2 pentru punerea in practica a unei concentrari economice inainte de obtinerea autorizarii din partea autoritatii de concurenta.

Valoarea amenzilor aplicate in 2011 este de 354,96 milioane lei, aproximativ 83,4 milioane euro din care cele mai mari au fost:

  • 1.147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) - Orange
  • 2.120,3 milioane lei (28,3 milioane euro)- Vodafone
  • 3.51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) - Bayer si distribuitorii acesteia pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale

De asemenea, pentru prima data au fost aplicate amenzi pentru nefurnizare de informatii in cadrul unor investigatii de cunoastere a pietei. Au fost sanctionate 39 de societati, valoarea amenzilor fiind de 2.470.648 lei (574.569 euro).

In 2011 au fost deschise 24 investigatii pentru posibile practici anticoncurentiale (fata de 23 investigatii declansate in 2010).

In prezent, sunt 78 de investigatii in curs, din care 68 sunt pentru posibile practici anticoncurentiale, una pentru analiza unei concentrari economice, doua pentru acte ale administratiei si sapte analize pentru cunoasterea pietei.

Rezultatele investigatiei pe piata carburantilor vor fi prezentate saptamana viitoare

Chiritoiu isi mai propune ca pentru 2012 sa vada un caz de clementa. "Pentru anul acesta as dori sa vedem un caz de clementa. Clementa este o alta parghie legala la care firmele au apelat mai putin. Clementa inseamna ca firma vine la noi si recunoaste ca a incalcat legea. Ei vin inainte de a deschide investigatia. Vin, prezinta dovezile si isi demasca complicii. Avantajul pentru firma este ca scapa de sanctiuni",a mai spus presedintele Consiliului Concurentei. Acesta a precizat ca exista un astfel de caz in analiza.

Consiliul Concutentei mai urmareste ca finalizeze anchetele in cazul Oltchim si pe piata bancilor, sa prezinte in primul trimestru concluziile studiului pe piata energiei electrice si sa demareze un studiu in domeniul gazelor.

In ceea ce privesteinvestigatia pe piata carburantilor, Consiliul Concurentei va prezenta saptamana viitoare rezultatul. Consiliul Concurentei a investigat mai multe companii petroliere pentru retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium.