Consiliul Concurentei a sanctionat companiile petroliere cu o amenda record de circa 205 milioane de euro, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010, a anuntat, astazi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. Potrivit acestuia, amenda a fost acordata din cauza ca firmele s-au inteles intre ele sa scoata de pe piata un sortiment de bezina: Eco Premium. Sunt cele mai mari amenzi acordate vreodata in Romania? Care este motivul pentru care au primit aceste amenzi? Cum au reactionat companiile in urma primirii acestor amenzi? Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre amendarea principalelor companii petroliere din Romania.

Bogdan ChiritoiuFoto: HotNews.ro
  • Companiile vor fi amendate pentru o intelegere care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium. In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta, sanctiunile maxime ar fi putut ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.
  • Potrivit informatiilor HotNews.ro, in cursul audierilor finale din aceasta investigatie, la care au participat OMV Petrom, OMV Petrom Marketing SRL, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania, avocatii companiilor au negat acuzatiile, declarand ca firmele au actionat in beneficiul consumatorilor.
  • Pozitia OMV a fost facuta publica inca din noiembrie 2011, cand compania a transmis Bursei de Valori un comunicat in care anunta declansarea investigatiei si respingea orice incalcare a legislatiei anti-concurentiale. "OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti (...)Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor", potrivit comunicatului citat, remis Bursei de Valori Bucuresti.

Nota redactiei:

  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
  • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.