Producatorul de lactate Tnuva Romania, parte a grupului israelian Tnuva, a cerut in instanta la sfarsitul saptamanii trecute declansarea procedurii de insolventa, relateaza Mediafax. Primul termen de judecata a avut loc marti.

Cererea de faliment a fost introdusa la Tribunalul Ilfov in data de 6 ianuarie. Tnuva si-ar fi anuntat insa furnizorii la inceputul acestei saptamani ca a intrat in insolventa, potrivit unor surse citate de agentia de stiri.

In noiembrie 2011, ziarul israelian de business Globes cita surse potrivit carora Tnuva se apropie de retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor "masive" si ca operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator.

Compania anuntase, in martie 2011, ca isi va inchide ferma pe care o detine in Romania, reprezentantii producatorului de lactate precizand ca aceasta decizie a fost luata din considerente financiare, potrivit ynetnews.com.

Potrivit Globes, Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul presedinte al companiei, Slomo Rodev.

Firma Tnuva Romania Dairies, specializata in fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, a intrat in Romania in 2007, in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

In iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala.

In 2009, afacerile companiei erau de aproape 90 de milioane de lei (21 milioane euro), iar pierderile nete depaseau 95 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Compania a avut, in 2010, o cifra de afaceri de 71,8 milioane de lei (17 milioane de euro) si pierderi nete de 64 de milioane de lei (15 milioane de euro). In acelasi an, producatorul de lactate a disponibilizat aproape 130 de angajati, ajungand sa inceapa anul 2011 cu o organigrama de 165 de persoane, reiese din datele de la Ministerul Finantelor.

In martie 2011, compania a inchis ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului. Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior. Compania detinea, la acel moment, o cota de 7% din piata produselor lactate, al carei lider este Danone, cu o cota de 35%.

Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, potrivit publicatiei israeliene, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti.

Citeste si: