Proiect de OUG: Guvernul sterge datoriile CFR SA la buget, de peste 1 miliard de euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:26 Economie | Companii


Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar. Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta citat de Mediafax. Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.

"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare", se arata in document.

Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.

La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.

Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007 la 1,6 miliarde lei in 2008, la 2,98 miliarde lei in 2009 si la 4,48 miliarde lei in 2010. La 31 decembrie 2010, CFR SA a inregistrat o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 de 5,2 miliarde lei.

Proiectul de ordonanta mai prevede ca, incepand cu 31 decembrie 2011, pentru obligatiile principale datorate de CFR SA si care fac obiectul conversiei in actiuni nu se mai calculeaza si nu se datoreaza obligatii accesorii.

"Administratorii companiei vor convoca adunarea generala extraordinara a actionarilor pentru a decide cu privire la majorarea capitalului social si la emisiunea de actiuni, in scopul conversiei in actiuni a creantelor fiscale", se arata in document. Acordul adunarii reprezinta conditia pentru realizarea conversiei.

Actiunile emise de CFR SA ca urmare a conversiei datoriilor vor fi transferate Ministerului Transporturilor, in calitate de actionar unic al companiei.

Operatiunea este justificata de catre ministerul initiator prin necesitatea de a realiza "echilibrarea economico-fiananciara a societatii" si achitarea arieratelor, pentru depasirea dificultatilor generate de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti si evitarea acumularii unor noi datorii.

In opinia ministerului, neadoptarea acestei masuri in regim de urgenta ar impiedica indeplinirea obiectivelor stabilite cu Fondul Monetar International.

O operatiune similara de stergere a datoriilor a fost aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta aprobata in ultima sedinta din 2006, inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pentru 34 de societati comerciale, inclusiv CFR SA, dar Comisia Europeana nu a avizat actul normativ nici pana in prezent.

In 2008, Ministerul Transporturilor a propus conversia in actiuni a datoriilor bugetare ale CFR SA catre Electrica, dar masura a fost respinsa atunci de Ministerul Economiei si Finantelor, pe motiv ca operatorul de transport nu este inclus in lista companiilor care trebuie privatizate, ceea ce inseamna ca actiunile nu vor putea fi valorificate ulterior.

Nici pentru perioada imediata Guvernul nu are in vedere privatizarea CFR SA, ci restructurarea companiei.

In vara anului trecut, fara sa prezinte detalii, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara ca restructurarea companiilor feroviare va fi insotita de un program de ajutor de stat, masuri care vor permite redresarea acestora, operatorii de profil avand datorii care echivaleaza cu 1,5% din Produsul Intern Brut.

Un studiu realizat de Banca Mondiala in toamna anului trecut indica faptul ca un sfert din cele 760 companii de stat, inclusiv CFR SA, sunt neperformante, cu active neviabile si intrate "de facto" in faliment.

Intr-un document elaborat la finele anului trecut, Guvernul estima ca masurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate in acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societati cu 5-6 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3590 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  treaba (Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:35)

  UglyKidJoe [utilizator]

  Decat sa le stearga datorii mai bine il scot la vanzare, sa-l privatizeze si pe asta daca il mai cumpara cineva ca am senzatia ca toata infrastructura e deja vanduta la fier vechi de mai marii din CFR.
  • 0 (0 voturi)    
   esti in eroare (Marţi, 17 ianuarie 2012, 14:35)

   Fulger Vasile [anonim] i-a raspuns lui UglyKidJoe

   Daca s-ar vinde CFR baietii desteptii din energie nu ar mai vinde energie scumpa (chiar cu 150% ) pe care au achizitionat-o f ieftin de la Hidroelectrica. Urmeaza ca CFR sa cumpere mai departe energie scumpa, sa nu poata plati si baietii destepti o vor lua la kg. Reteaua CFR in realitate nu poate fi cumparata de nimeni atat de mult valoreaza. Sa faca ei 10 km cale ferata, le trebuie 20 ani si 15 miliarde de euro
 • +5 (7 voturi)    
  Dar noua, "muritorilor de rand"...... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:35)

  anar1975 [utilizator]

  ... nu ne sterge datoriile la intretinere, lumina, gaze, apa etc? Ca oricum nu totalizeaza 1 miliard de euro.

  Bre, PDL, lasati dracului gargara si campania electorala si renuntati la intreprinderile nerentabile, indiferent ca e vb de CFR. PRIVATIZAREA e solutia la tot!!! ADEVARATA PRIVATIZARE, nu dat pe mana politicienilor pe preturi de nimic care apoi lasa totul in paragina.
  • 0 (0 voturi)    
   cfr (Marţi, 17 ianuarie 2012, 14:40)

   Fulger Vasile [anonim] i-a raspuns lui anar1975

   Nu stii nimic tu si multi altii : PETROM nu a fost privatizat, a fost dat STATULUI austriac; APA NOVA Frantei, Electrica - Italiei, Distributia gaze Frantei. Bancile, de asemenea. Mai stiti o tara din lume care sa-si fi dat resursele naturale gratuit unei alte tari ? Copiii nostri ce vor face ? Treziti-va odata.
 • +12 (12 voturi)    
  Aici sunt taierile salariale! (Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:39)

  Ioana [anonim]

  De 20 de ani se tot sterg datoriile firmelor de stat falimentate politic. Aici sunt o parte din banii dvs. Toti din toate partidele au furat !
 • +11 (11 voturi)    
  vreau si eu (Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:39)

  nimic [utilizator]

  Si-a angajat toate neamurile la CFR. Le-a dat salarii babane, ani de zile. Acum acesti bani se sterg. Bravo! Mie cine imi sterge datoriile la banca?
 • +5 (5 voturi)    
  Normal, numai fraierii platesc taxe... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 9:49)

  deno [anonim]

  E un singur director tras la raspundere? O sa mearga cineva la parnaie pentru evaziune fiscala?

  Bine inteles ca nu.

  CFR este o epava. Pot sa tot stearga datorii pentru ca CFR e condus de niste retardati care nu sunt in stare sa gestioneze un chiosc de ziare
 • +5 (7 voturi)    
  bravo, bah (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:00)

  bango [anonim]

  privatizam spitalele ca nu sunt bani la buget, da' datoriile catre stat facute de sinecuristii portocalii, le stergem.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:09)

  Erasm [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Mai mult de 25 % din salariile bugetarilor (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:10)

  mcnb bmb [anonim]

  Eu zic sa mai ia si avioane second hand ca sa fie inca 25%.
 • +2 (2 voturi)    
  Ei, asta chiar este un motiv de iesit in strada (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:16)

  mircea [anonim]

  au inchis spitale pentru neperformanta lasand bolnavii sa se descurce singuri, care cum poate, ne-au pus sa strangem cureaua de ani de zile, preturile cresc in fiecare luna iar acum isi permit sa arunce 1 miliard de euro de parca ar fi maruntis, in loc sa rezolve problema de la CFR: management extrem de defectuos, furturi la nivel industrial, contracte preferentiale, achizitii nelegale etc.

  Daca vor face alta, si alte firme de stat (degeaba) vor cere aceeasi clementa. Nu e normal, eu unul m-am saturat sa platesc oalele sparte de altii. Daca legea asta trece, ne vedem la Universitate.
 • +2 (2 voturi)    
  E normal (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:18)

  sobolanu [utilizator]

  sa se stearga , dupa ce bani au ajuns in buzunarele care trebuie !
 • +2 (2 voturi)    
  pe burta tovarasii portocalii... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:19)

  catalin_mattei [utilizator]

  mare scandal mare cu sanatatea... pierderi uriase, coruptie, dezastru generalizat... despre CFR?.. nimic caci nu putem supara pe sefu lovind in Ancuta pe care o cunoaste de cand era in chilotei pe strada... culmea este ca datoriile astea ale CFR-ului inseamna minusuri la sanatate, la pensii, la acele domenii in care se bate portocaliul ca sunt deficite uriase.. dar nu! aici e gaura din buzunarul dumneavoastra! ( doar ca unii se ac ca nu o vad ).. CFR este ca acele tinere care dupa ce isi fac de cap cu toti derbedeii ajung la doctor ca sa se rebranduiasca in Domnisoare
 • 0 (0 voturi)    
  Model USA...nimic nou sub soare (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:26)

  privileg [anonim]

  Asa au ajuns si SUA unde sunt acum (ma refer la criza), prin "stergerea" datoriilor (firme, banci, etc), in loc sa faca ce astepta poporul: falimentarea lor.
 • +1 (1 vot)    
  "ATENTIE, ATERIZEAZA POMENI" (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:38)

  db [anonim]

  pentru toata lumea! Pentru popor - "100 lei la salariu " cum dadea Ceausescu in 89 iar pentru apropiatii puterii se sterg datoriile istorice ca sa simta si ei ceva placut cand cumpara o intreprindere de stat.
 • +1 (1 vot)    
  mai are cineva dubii? (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:39)

  Serpico [anonim]

  mai are cineva vreun argument in favoarea regimului Basescu? ala care face "ce trebuie pentru salvarea tarii"? daca nici asta n-o vedem ca pe o dovada ca PDL face parte din sistemul mafiot de dupa 1989, inseamna ca suntem niste cretini, iar daca ii mai lasam la putere pe acesti banditi (portocalii, rosii, galbeni si verzi) care ne-au distrus din 1990 incoace, inseamna ca suntem niste sclavi.
 • +2 (2 voturi)    
  Minunat, (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:41)

  miguel [anonim]

  acum pot face alte datorii. N-am vazut in acest proiect si daca se schimba managementul CFR.
 • +2 (2 voturi)    
  Majoritatea datoriilor alea = contracte umflate (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:45)

  nhfkkkkkkk [anonim]

  Eu cred ca majoritatea datoriilor provin din contracte umflate , gras comisonate si directionate spre firmele portocaliilor.
  De platit se vor plati din salariile taiate ale bugetarilor si taxele puse oamenilor amarati.
  Dar se cere solidaritate . Cu cine?
  Daca erau administratori ai tarii cinstiti da dar eu cred ca nu sunt.
 • +1 (1 vot)    
  Ipocrizie guvernamentala (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:47)

  Zsolt Bodola [utilizator]

  Ia uite unde era pitit defiicitul de la Sanatate si de la Pensii. Si sunt convins, CFR e doar o picatura in ocean.

  Pe mine ma hatuie fiscul pentru o datorie imaginara (cineva pentru care am lucrat acum 2 ani a raportat gresit ceva) si nu pot sa scap de ei. Suma fiind de vreo 100 RON.

  Astept si eu OUG pentru stergerea respectivei sume.
 • +2 (2 voturi)    
  Aloo (Marţi, 17 ianuarie 2012, 10:47)

  sarpe [anonim]

  Comentatorii pro PDL si-au inghitit limba?
 • +2 (2 voturi)    
  de ce nu e OK? (Marţi, 17 ianuarie 2012, 11:00)

  Serpico [anonim]

  intai sa vad la bulau managementul CFR SA, averile confiscate, scuze insotite de demisia celor care i-au sustinut politic (ca nu prin examen au ajuns sefi) si dupa aia mai discutam despre programe de refacere a cailor ferate (necesare, de altfel)
 • 0 (2 voturi)    
  Ticalosii care ne conduc (Marţi, 17 ianuarie 2012, 11:00)

  hanea adrian [anonim]

  Si noua de ce nu ne sterg datoriile de la banci ????sau macar un procent ?
 • +1 (1 vot)    
  Subminarea economiei nationale (Marţi, 17 ianuarie 2012, 11:38)

  Mihai [anonim]

  aici ar trebui bagat si Basescu-Boc, si-au pus toti infractorii in functii care au furat de-au rupt CFR-ul in doua, incepanad de cand Traienica era la transporturi din timpul FSN, subsecretar, ministru si alti hoti ca el care cumparau o priza de 3 lei cu 200 lei. .
  Ar trebui inchisi toti directorii si directorasii care s-au perindat din '89 incoace impreuna cu ministrii si tot felul de excroci care s-au imbogatit din furatul CFR.
  Acum vine acest guvern de incapabili sa taie datoriile care au fost facute de oamenii pusi de ei in functie iar mai acus sa vina presedintele sa ne spuna ca mai trebuie sa luam bani de la FMI ca sa dea la sanatate si invatamant, ca de taiat macar un euro din banii pe care ii fura cu nesimtire nu se aude nimic. Rusine Boc, rusine Basescu, nu sunteti decat niste fosile comuniste. La puscarie cu voi.
 • +1 (1 vot)    
  Genocid impotriva poporului (Marţi, 17 ianuarie 2012, 11:40)

  Maria [anonim]

  Asta este o frauda imensa continuata ani in sir . Furati frate furati, noua nimic nu ne dati ! Desfiintati in continuare spitale si scoli(unele noi constuite de la zero) si acoperiti furtul imens . Sunt in schimb bani pentru stadioane si camine culturale de milioane de euro in comune parasite fara calizare si apa!!
 • 0 (0 voturi)    
  inca un guvern care legalizeaza mafia (Marţi, 17 ianuarie 2012, 12:59)

  Simici [anonim]

  Mafia legalizata si de guvernul PDL+restul. In loc de un management responsabil si de un guvern care sa isi doreasca eficientizarea activelor pe care le mai are statul in posesie, se "suge" cat se poate, se sterg "datoriile"=tunurile baietilor destepti, si apoi se scoate la privatizare, pe baza de comision.
  Rusine UDMR, PSD, PNL, PDL etc = nenorocitilor
 • 0 (0 voturi)    
  Către Boc & Boagiu... (Marţi, 17 ianuarie 2012, 13:21)

  Mihai Necolaiciuc [anonim]

  Bravo, băieţi, se cunoaşte că aţi învăţat câte ceva de la mine ! Mândria unui profesor este atunci când discipolii îşi depăşesc maeştrii!
 • 0 (0 voturi)    
  Bine mai, (Marţi, 17 ianuarie 2012, 13:34)

  Nico [anonim]

  Frumos va sade, dupa ce ati taiat salariile ca nu aveati bani, acum dati un OUG si dati peste un miliard de euro cadou unei structuri ce trebuia restructurata si repusa pe roti de cand ati venit la ciolan.... si mai apar si ca nu stiu care de la sefia CFR nu e in regula.... de ce nu e la parnae, el si toti cei ce il sustin din parlament/guvern/presedentie. Boc, eu cred ca nu realizezi ca in urma acestei isprave vor iesi si mai multi in strada. De fapt atata timp cat nu este tras nimeni la raspundere va faceti ca nu va pasa....
 • 0 (0 voturi)    
  ok dar (Marţi, 17 ianuarie 2012, 14:05)

  qwe [anonim]

  vreau sa stiu cine raspunde pentru managementul defectuos cu pozitia si cu confiscarea averii daca se dovedeste ca indatorarea s-a facut de rea credinta. nu de alta insa conducerea e numita politic, "datoria" lor stearsa inseamna bani mai multi luati din buzunarul meu si noi injurii din partea lui basescu si a lui boc cum ca suntem prosti si lenesi si din cauza noastra nu merge tara, ca trebuie sa ne luam 2-3 joburi ( deh daca nu avem tatici care sa ne trimita in PE pe 10000 eur platiti de stat), ca trebuie sa ne obisnuim ca daca o sa cadem din picioare si nu putem plati trebuie sa murim, asta in conditiile in care unul dintre argumentele pe care intelege guvernul sa le invoce investitorilir e ca ne pot plati putin, desi costul vietii aici e mult mai mare decat in tarile lor. uite de aia ma irita pe mine basescu, nu pot sprecia daca e mai corupt decat altii (desi sigur a bagat mana in borcanul cu miere pana la coate) insa suficienta aroganta si cinica cu carr ne trateaza nu am vazut-o pana la el. si pentru asta merita sa plece.
 • 0 (0 voturi)    
  deci romansul de rand (Miercuri, 18 ianuarie 2012, 14:05)

  visio [anonim]

  plateste salariile imense ale cfr-stilor, directori, etc, iar acum se stinge aceasta datorie...ce frumos, ce minunant....si mie imi blocheaza contrul fiscul ca nu am platit un amarat de impozit....pe vremea lui ceasca astia ar fi fost impuscati in 2 zile cu tot cu proces....
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil (Joi, 19 ianuarie 2012, 14:03)

  mos craciun [anonim]

  obiectiv indeplinit....consider ca s-a dorit asa cum s-a dorit si cu toata industria romaneasca sa aiba un pret cat mai mic astfel incat sa fie cat mai usor de cumparat tot pentru cei care au bani.
  iar noi cei care muncim sa ni se mai faca cate un dosar doua penal fictiv din care sa reiasa ca noi am furat din societatea CFR astfel incat statul sa-i mai ajute si pe viitor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by