Ministerul Transporturilor a elaborat recent un proiect de ordonanta pentru stergerea datoriilor CFR catre stat prin conversia lor in actiuni. Este vorba de o suma uriasa, peste 1 miliard de euro. HotNews.ro a incercat sa afle daca aceasta initiativa are si acordul Comisiei Europene. Reprezentantii CFR SA nu au raspuns la aceasta intrebare, in schimb au spus ca "adoptarea acestor masuri si, implicit, sustinerea financiara din partea statului pentru mentenanta infrastructurii feroviare publice a statului, vor conduce la redresarea economica".

Modernizarea cailor ferate costa miliarde de leiFoto: AGERPRES

In cazul Oltchim, Romania asteapta si acum avizul Comisiei Europene, desi au trecut aproape trei ani de cand Guvernul a aprobat o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta de 508,6 milioane lei, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate.

La ora actuala, CFR SA este inclusa intr-un program de eficientizare economica, agreat de FMI, Comisia Europeana, Ministerul Finantelor si Ministerul Transporturilor.

  • "In acest scop, CFR SA si-a propus adoptarea unor masuri de redresare economica necesare, care implica eliminarea zonelor generatoare de pierderi, fara perspective de revitalizare economica pe termen mediu si lung, concomitent cu crearea unui cadru legislativ propice asigurarii surselor de finantare pentru intretinerea, reparatiile si investitiile in infrastructura. Adoptarea acestor masuri si, implicit, sustinerea financiara din partea statului pentru mentenanta infrastructurii feroviare publice a statului, vor conduce la redresarea economica. De o astfel de sustinere financiara din partea statului, necesara pentru lucrari de intretinere, reparatii si investitii in infrastructura feroviara publica, beneficiaza toate companiile - gestionare de infrastructura feroviara din statele membre ale UE", sustine CFR intr-un raspuns transmis HotNews.ro.

Potrivit CFR, proiectul de ordonanta de urgenta privind conversia in actiuni a unor sume datorate statului face parte din acest plan de masuri, privind redresarea economico-financiara si prevenirea acumularii de noi datorii catre bugetul general consolidat al statului.

Proiectul prevede stingerea, prin conversie in actiuni, a creantelor, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere. Sunt datorii la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si bugetul fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii, individualizate in titluri de creanta, emise pana la data de 31 ianuarie 2012.

  • "Masurile de reorganizare si redresare a companiei incepute in anul 2011, cu continuitate si in acest an, au drept scop atragerea de investitii, reducerea cheltuielilor, o mai buna colectare a veniturilor si eliminarea acumularii de noi arierate, in conformitate cu tintele prevazute in acordul semnat de Guvernul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Prin masurile de redresare aplicate anul trecut, CFR SA si-a redus pierderile in primele 11 luni ale anului 2011 cu 96,82%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010", mai spune CFR.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus recent ca aceasta conversie in actiuni a datoriilor este o forma de restructurare a unei companii de stat. Ialomitianu mai spune ca aceasta operatiune nu incalca legislatia europeana privind ajutorul de stat.

"Nu este vorba de stergerea datoriilor, este vorba de o procedura de dare in plata prevazuta de Codul de Procedura Fiscala, ceea ce am facut si la Ministerul Economiei. Aceasta se intampla si la firme private, este un cadru legal aprobat. Este vorba de Codul de Procedura Fiscala care se aplica pentru toate firmele, indiferent daca este vorba de firma privata sau de stat", a spus Ialomitianu.