La sediul Ministerului Economiei au fost depuse trei oferte pentru serviciile de recrutare de personal de conducere in procesul de implementare a managementului profesionist la companiile de stat. Din cele trei, au fost validate doar doua, una fiind depusa cu intarziere. Ofertele au fost depuse in vederea selectarii directorilor generali din cadrul companiilor Hidroelectrica, Oltchim, Electrica Furnizare si Romarm, se arata intr-un comunicat de presa.

Termenul de depunere a ofertelor pentru selectia managementului privat in companii de stat a fost vineri, 20 ianuarie.

Dintre cele trei oferte, comisia de evaluare intrunita la ora 11.00 a validat doua. A treia a fost declarata intarziata deoarece a fost depusa dupa termenul limita stabilit in documentatia de atribuire.

Ofertele validate apartin companiilor Egon Zehnder si Spencer Stuart, doua dintre firmele de recrutare care se regasesc in top 10 la nivel international.

Ministerul Economiei sustine ca a avut ca obiectiv atragerea in proiect a celor mai performante firme de executive search la nivel international si de aceea au fost stabilite criterii riguroase de participare la licitatie.

Pentru toate cele patru companii de stat incluse in prima etapa a proiectului exista una sau doua oferte din partea firmelor de executive search validate.

In urmatoarea perioada comisia de evaluare va analiza ofertele tehnice si financiare ale firmelor de recrutare validate, iar rezultatul evaluarii urmeaza sa fie comunicat oficial de catre reprezentantii ministerului in cel mai scurt timp.

Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurta cu propuneri de candidati pentru fiecare dintre cele patru companii din subordinea Ministerului Economiei.

In ceea ce priveste managerii privati, intr-o prima etapa au fost selectate companiile Oltchim, Electrica Furnizare, Hidroelectrica si Romarm, Posta Romana, Tarom, Electrificare CFR si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In cursul anului in curs vor fi demarate procedurile si pentru CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Deocamdata au demarat procedurile de selectare a firmelor de recrutare doar pentru Oltchim, Electrica Furnizare, Hidroelectrica si Romarm. Firmele de recrutare au rolul de a realiza selectarea viitorilor manageri, in concordanta cu obiectivele si profilul fiecarei companii. La finalul procedurii, firmele de recrutare vor propune reprezentantilor MECMA, o lista scurta cu manageri, pentru fiecare dintre companiile selectate.

Compania de executive search Pedersen&Partners si subcontractorii sai, compania de consultanta in management Roland Berger si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) asista reprezentantii MECMA in acest proces.

  • Costurile contractului de recrutare a noului manager

Contravaloarea contractului de recrutare a noului manager va fi platita de catre companiile care vor avea manager nou. In documentatia pentru licitatie este prevazut un pret maxim de achizitie a acestor servicii, respectiv suma de 250.000 euro pentru fiecare contract, dar aceasta valoare este una estimativa.

Valoarea finala a contractului nu include doar serviciile propriu-zise de recrutare a managerilor. Prin acest contract vor fi acoperite serviciile oferite de firma de executive search pe intreaga perioada a contractului, precum si serviciile aferente unei perioade suplimentare de garantie de 12 luni. De asemenea, aceasta valoare urmeaza sa acopere toate costurile proiectului: cheltuieli de deplasare, cazare si costurile aferente interviurilor, atat pentru reprezentantii companiei de executive search, cat si pentru candidatii selectati in etapa finala - pe perioada contractului si pentru perioada de garantie de 12 luni.

In cazul in care candidatul demisioneaza sau societatea respectiva din subordinea MECMA reziliaza mandatul/contractul de munca cu candidatul din culpa acestuia din urma, pe durata perioadei de garantie compania de executive search se angajeaza sa caute si sa selecteze un nou candidat, fara a solicita vreo plata suplimentara (deci in limita valorii contractului).

Salariile viitorilor manageri vor fi in relatie directa cu performantele si obiectivele asumate prin contractul de management care vor fi dimensionate astfel incat costurile salariilor sa fie justificate.