Calendarul listarilor pe bursa a pachetelor de actiuni ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei
- OMV Petrom- Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 9,84% pana la finele anului 2012
- Transelectrica - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012
- Transgaz - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii aprilie 2012;
- Romgaz - Oferta Publica Secundara de vanzare de actiuni pentru un pachet de 15% pana la finele lunii iunie 2012;
- Nuclearelectrica- Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% in cursul anului 2012
- Hidroelectrica- Oferta Publica Primara (IPO) in vederea majorarii de capital cu 10% pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.
"Modalitatile de privatizare ale companiilor mentionate vor fi recomandate de catre consultantii de privatizare desemnati in baza contractelor, in urma realizarii unor analize diagnostic vizand aspecte juridice, tehnice, financiare, comerciale, resurse umane si de mediu", precizeaza OPSPI.
Calendarul vanzarii pachetelor majoritare ale societatilor din portofoliul Ministerului Economiei
- Oltchim S.A: vanzarea actiunilor publice catre un investitor strategic in prima parte a anului 2012
- CUPRU MIN: privatizare integrala in prima parte a anului 2012
- Electrica Serv: privatizare majoritara a tuturor companiilor regionale in curs de infiintare pana la finele anului 2012
- Electrica Furnizare: privatizare majoritara pana la finele lunii octombrie 2012
- Electrocentrale Bucuresti: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
- Complexul Energetic Oltenia: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
- Complexul Energetic Hunedoara: privatizare majoritara pana la finele anului 2012
Pentru cele trei sucursale de distributie ramase ale companiei Electrica, se intentioneaza privatizarea minoritara in ultimul trimestru al lui 2012.
In ceea ce priveste oportunitatea privatizarii companiilor de stat intr-o perioada dificila pe plan international, reprezentantii OPSPI spun ca intregul proces va tine cont de realitatea pietelor.
- "Potrivit prevederilor din noul proiect de Scrisoare de Intentie aferenta Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, privatizarea acestor companii se va realiza printr-un proces care va tine cont de realitatea pietelor si care se va desfasura cu consultarea reprezentantilor FMI si ai CE. Consultantii de tranzactie vor avea sarcina de a elabora rapoarte de evaluare si de a recomanda si justifica pretul la care se ofera actiunile in vederea incheierii unor tranzactii de succes", mai precizeaza OPSPI.
Rusine sa va fie, si tie si celor mentionati mai sus. Credeti ca romanii sunt tampiti? Nu, s-au desteptat si se mai desteapta, vorba alora cu vine vine primavara .... sa va fie de cap !
Care sunt urmarile: daca functioneaza bine, profitul investitorului va fi partea leului iar statul ia praful de pe toba; daca nu functioneaza bine, se falimenteaza spre bucuria concurentei si devine "proiect imobiliar". Exemplele le cunoastem din presa, dar Justitia nu se autosesizeaza. De ce?
In situatia actuala, cand legea permite infiintarea oricarei firme private (de la chiosc de ziare la fabrica de avioane) sau management privat la institutii de stat, ce rost are ca statul sa-si vanda intreprinderile? Raspunsul il da Soros!
Asa cum in 1948 am furat prin lege intreprinderile facute de straini, acum dam prin lege strainilor intreprinderile facute de noi, aproape gratis.
Oare acestea sunt "reforme"? Oare politicienii nostrii ne vor binele?
Dar citesc avertismentul din josul paginii si ma opresc aici...
9