Comisia Europeana a solicitat joi Romaniei sa respecte normele UE in materie de achizitii publice in cadrul unui contract de achizitii publice pentru lucrari de modernizare a infrastructurii rutiere in Bucuresti, atribuit de Primaria sectorului 3. Contractul, in valoare de aproximativ 110 milioane euro, a fost atribuit sub forma unui acord-cadru cu o durata de patru ani. Solicitarea Executivului European a venit sub forma unui aviz motivat - a doua faza a a procedurii UE de constatare a incalcarii legislatiei UE (infringement), iar in cazul in care autoritatile nu iau masuri care sa indrepte neregulile in termen de doua luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Comisia Europeana avertizeaza ca "Primaria sectorului 3 a municipiului Bucuresti nu a acordat candidatilor un termen suficient pentru pregatirea ofertelor. Mai mult, Primaria sectorului 3 a modificat in cursul procedurii anumite elemente obligatorii din anuntul de participare, printre care criteriile de selectie, fara a proceda la publicarea modificarilor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), acestea fiind comunicate numai la nivel national.

De asemenea, Comisia estimeaza ca Primaria nu a putut efectua o evaluare obiectiva a ofertelor. Acordul-cadru a fost atribuit unui candidat a carui oferta continea numeroase nereguli in ceea ce priveste preturile si termenele propuse. In opinia Comisiei, explicatiile suplimentare furnizate de ofertantul care a castigat contractul nu au permis clarificarea neregulilor mentionate.

Din aceste motive, Comisia considera ca Romania a incalcat normele europene in materie de achizitii publice. Solicitarea adresata Romaniei de catre Comisie ia forma unui aviz motivat - a doua faza in cadrul procedurii UE de constatare a incalcarii legislatiei UE.

In cazul in care Romania nu ia masurile necesare pentru a se conforma normelor UE aplicabile in materie de achizitii publice in termen de doua luni, Comisia va putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene".